IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК очаква по-високо от планираното производство от водните централи

ВЕЦ-овете са били максимално натоварени след спирането на блокове на АЕЦ „Козлодуй“

14:52 | 16.02.15 г.
НЕК очаква по-високо от планираното производство от водните централи

Заради обилните валежи се очаква по-високо от планираното производство на електрическа енергия от водните централи. Това коментира Марияна Деянова-Кирилова от Предприятие ВЕЦ към Националната електрическа компания (НЕК), цитирана от БТА. На този етап обаче е рано да се кажа какво ще е количеството произведена енергия.

Нивата на язовирите в момента са между 70% и 80% от обемите им. НЕК се грижи за поддържане на водохващанията и язовирните стени, но сервитутните зони около язовирите са много замърсени и не се поддържат от никой, отбелязаха от държавната енергийна компания.

Управителят на Предприятие ВЕЦ Веселин Маневски коментира от своя страна, че водните централи на НЕК са били подложени на истински стрес тестове в първите месеци на година, когато от системата са били извеждани блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Припомняме, че през януари на два пъти сработиха защитните системи на шести блок на ядрената ни централа и блокът беше изведен от енергийната система за изясняване на ситуацията. През февруари имаше спиране и на пети блок.

При тези ситуации системата на водните централи е била натоварена максимално, централите са работели при 80% от техническия си капацитет и са осигурявали 20% от електроенергията в страната.

Това, по думите му, е доказателство, че централите са в отлично състояние. Заради бурите и тежките метеорологични условия е имало водни централи, които са били изключени от системата, но в момента всички са в експлоатационна готовност.

Предприятие ВЕЦ поддържа и експлоатира 30 водни централи, като 15 от тях работят в четири каскади –"Белмекен-Сестримо", "Батак ", "Въча" и "Арда". Oсновната дейност на компанията е производство на електрическа енергия, строителна и ремонтна дейност в областта на електропроизводството от водноелектрически централи, както и инвестиционна дейност. 

В момента, по оперативни данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), водните централи произвеждат около10% от потребяваната енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още