Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нено Димов: Няма вредни вещества над нормата в българския участък на Драговищица

Проблемът със замърсяването на притоците на река Драговищица предизвика протести в Босилеград

Нено Димов: Няма вредни вещества над нормата в българския участък на Драговищица

Снимка: БТА

Последните данни от замерванията в българския участък на река Драговищица от 15 декември, както и всичките предходни за 2018 г., за показателите олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианид показват, че няма превишение на нормите. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на брифинг за журналисти, цитиран от БТА. Той и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов дадоха информация за това какво са предприели държавата и местната власт до момента с евентуално замърсяване на река Драговищица в сръбския участък. Димов отбеляза, че тази сутрин се е срещнал по тази тема и с премиера Бойко Борисов.

Правени са и две извънредни замервания на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които също са под нормите, каза Димов. Той отбеляза, че от 2016 г. се правят ежемесечно изследвания на над 59 показателя на качеството на водата и до момента няма превишаване на нормите в българският участък.

Министърът посочи, че те следят много внимателно ситуацията с реката не само в българския участък, но търсят информация и за положението в сръбския участък, понеже в района живее голяма българска общност.

Димов отбеляза, че сръбската страна работи по проект за изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди. Българската страна е била уведомена за него от Сърбия на 22 август 2016 г. През октомври 2016 г. МОСВ е поискало да бъде включено в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст. Тогава не са получили отговор от сръбската страна. По думите на министъра нормативната база дава възможност при пилотни инсталации до две години да не се прави подобна процедура. Тези две години са изтекли през октомври 2018 г. и през ноември от МОСВ са изпратили до сръбското министерство на околната среда искане за информация за проекта и неговата документация. Освен това от българска страна е направена нота до сръбското правителство с искане за информация за качеството на водите в сръбската община Драговищица и за осъществяваните там дейности. Димов отбеляза, че очакванията му са да получим някаква информация в началото на следващата година.

Министърът посочи, че проблемът е повдигнат и в Европейския парламент, където евродепутатът Ангел Джамбазки е сезирал еврокомисаря по околна среда Кармену Вела. Вела е поел ангажимент през март 2019 г., когато ще е политическият дебат "ЕС - Сърбия", да постави този въпрос пред сръбската страна. 

На практика сме взели всички възможни до този момент мерки, каза Нено Димов и допълни, че продължават комуникацията със сръбската страна.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов посочи, че те работят с партньорите си от Община Босилеград, за да получават непрекъсната информация за състоянието на водата в река Караманичка, малък приток на Длъбинска река, която се влива в река Драговищица. По думите на Паунов този приток е твърде малък и не може да даде сериозно екологично отражение, но има моменти, в които са подавани тревожни сигнали. От българска страна в района се реагира незабавно и дори при най-малкото притеснително отклонение, каза Паунов.

Според българите от Западните покрайнини, и българските и сръбските институции бездействат срещу замърсяването на реките в района с тежки метали, от близките мини. Затова бяха организирани и екопротести в Босилеград, съобщава bTV.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир