IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходим ли е стандарт за храните в детските градини?

Няколко прости мерки могат да подобрят храненето на децата и без сложни промени в нормативната уредба, твърди диетолог

08:34 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Необходим ли е стандарт за храните в детските градини?

Здравословна ли е храната в детските градини и трябва ли там задължително да влизат само продукти по стандарт? Миналата седмица, при официалния старт на Българската агенция за безопасност на храните, нейният директор д-р Йордан Войнов заяви, че ще настъпят големи промени при храненето в детските градини и училищата.

Проблемите

Според Войнов кметовете сега гледат най-ниската цена при търговете, но не винаги тя е свързана с качеството. Предлаганите промени обаче ще оскъпят храненето на децата и вероятно ще се отразят на таксите за детска градина.

Сега производителите на храни използват само два стандарта за храни – Български държавен стандарт (БДС) за киселото мляко, сиренето и кашкавала и браншовия стандарт „Стара планина“ за колбасите. Старите рецепти по БДС (голяма част от тях не са отменени) вече не са задължителни и бизнесът предпочита да работи по собствени технологии. Затова, за да се осъществи идеята на Войнов, трябва да бъдат стандартизирани десетки продукти, например хляба, плодовете, зеленчуците и др. Но това тепърва ще се случва.

Междувременно в детските градини храната се приготвя по рецептурници, които би трябвало да гарантират, че в менюто ежедневно влизат балансирани, здравословни продукти. Много родители обаче се съмняват, че детето им всеки ден яде пресен плод. Те са недоволни от практиката ежедневно на децата да се дават кремове от нишесте, мляко с ориз, филии с маргарин (или друг продукт, смесен с маргарин), грис и др. За някои родители не е без значение дали таксата за детска градина ще поскъпне след въвеждането на стандартите, а други са съгласни да дават повече в името на здравословното хранене.

Качеството да се проверява още на пазара

Храните в детските градини и сега са качествени, приготвят се по рецептурник. Директорите се справят с лимит от 2 лева на ден за храненето на едно дете, заяви Мария Минчева – шеф на Дирекция „Образование” в Столична община.

Според нея няма да се наложи вдигане на таксата за детска градина, която сега е 60 лв. „Ако храните поскъпнат, ще вземем мерки, ако трябва бюджетът на общината ще бъде актуализиран на полугодието“, обещава Минчева. Що се отнася до качеството, тя изтъква, че то трябва да бъде проверявано още на пазара и това е част от работата на земеделското министерство.

Диетолог: Изхвърлете маргарина и колбасите

И без стандарти качеството на детското хранене може да се повиши с няколко прости мерки, твърди диетологът д-р Огнян Симеонов.

„Изхвърлете маргарина, нишестето, колбасите и опакованите захарни храни. Маргаринът е най-вредната храна не само за човека, но и за животните“, твърди той. Лекарят съветва следобедната закуска на децата да е от пълнозърнест хляб например с извара и домат.

„Засега се очертава стандартите само да вдигнат цените. Каква полза, ако в стандартизираните храни пак има консерванти, овкусители и оцветители“, пита диетологът. Той се аргументира, че може една кайма да е стандартизирана, но ако човек си смели месо, ще получи доста по-различен резултат от тази по стандарт. И заявява, че никога не би препоръчал на свой пациент да си купува кренвирши, вместо това ще му препоръча филе.

Според него хлябът, замесен с квас (който тепърва ще се връща на пазара но още не е масов) или содените питки са много по-полезни от повсеместно произвеждания хляб с мая. Но едва ли някоя детска градина ще изпълни препоръката му на място да се замесва пълнозърнест хляб за децата.

Диетологът допълва, че е необходимо да се направи малко, за да са здрави децата и в никакъв случай да не им се дават мазни пакетирани чипсове и газирани напитки.

Обновяват рецептурниците

До края на годината може да бъде обновен рецептурникът за детското хранене на децата до три годишна възраст, съобщи Dnes.bg. Очаква се там да бъде записано, че фирмите, спечелили обществена поръчка, ще трябва да доставят филета от месо и риба. Ястията с кайма ще трябва да са от мляно месо, без видими мазнини. Зеленчуците ще са само пресни или замразени. В детската храна, ще бъде намалено съдържанието на сол, захар и мазнини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още