Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Несъбраните пътни глоби от 2016 г. насам са за над 109 млн. лева

Част от сумата никога няма да бъде събрана заради изтичане на давностните срокове, още не е ясно кога ще има ПОС терминали в колите на Пътна полиция

Несъбраните пътни глоби от 2016 г. насам са за над 109 млн. лева

Снимка: архив БТА

Несъбраните глоби за пътни нарушения възлизат на малко над 109 млн. лева за периода 2016 – 27 април 2020 г. Това се вижда от данни, предоставени от Министъра на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на въпрос на депутата от Воля Боряна Георгиева.

Броят на неплатените фишове е общо 1 407 332, отчита вътрешният министър.

Неплатените глоби са подадени към Националната агенция за приходите (НАП) за принудително събиране, посочва Маринов в отговора си.

Той обаче намеква, че някаква част от тях никога няма да бъдат събрани заради изтичането на 3-годишния давностен срок за образуване на наказателно преследване. Абсолютният давностен срок за образуване на наказателно преследване заради несъбрани глоби е 4 години и 6 месеца, допълва се в отговора на министъра.

Друга част от глобите вероятно вече са събрани от приходната администрация, но МВР не знае за това и препраща към Министерството на финансите.

В отделен въпрос Боряна Георгиева се интересува и докъде е стигнало оборудването на колите на Пътна полиция с ПОС терминали за заплащане на фишове на място. Министърът обаче не дава конкретен отговор.

Още по темата

От писмото му става ясно, че финансиране за реализирането на проекта – закупуване и инсталиране на ПОС терминали в автомобилите на Пътна полиция и обучение на служителите да работят с тях е осигурено чрез Фонда за безопасност на движението.

На 19 декември миналата година е сключен и договор между Гаранционния фонд и неназована фирма, която да доработи софтуера на информационната система на Пътна полиция за пътен контрол. В дейностите се включва и функционалност за плащане с банкови карти.

Младен Маринов обаче не казва нищо за срокове за изпълнение на проектите, нито докъде е стигнало изпълнението им. „Очаква се гражданите да могат да се възползват от тази възможност за плащане при успешната реализация на дейностите по споменатия по-горе договор“, отговаря той.

Още през 2015 г. премиерът Бойко Борисов предложи колите на Пътна полиция да бъдат оборудвани с ПОС терминали за плащания с карти на място при констатирано пътно нарушение. Тогавашният министър Румяна Бъчварова започна работа по идеята, но след като се раздели с поста заради бламираната от депутатите реформа в системата, проектът беше замразен.

През 2018 г., по инициатива на депутатите от Воля, парламентът записа в Закона за движение по пътищата, че в колите на Пътна полиция ще има ПОС терминали за плащане на глобите на място.

По статията работи: автор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Никога няма да сложат пос терминали.Рушвета се дава за да си спестиш главоболията от опашки, било по банки, кат. Имате отстъпка, ако платите в краъък срок, но най-добрата отстъпка получавате ако бутнете на ръка. Водача доволен, ушака доволен, началника му доволен.
2
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Май само аз съм си плащал фишовете през това време!? Никакви други пари за МВР, докато не си съберат дълговете!
1
 
4
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Да се чете:
"Толкова сме некъдърни че 4 години едни пари не можем да си вземем."

Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия