Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нова асоциация ще насърчава пчеларите да се регистрират като биопроизводители

Биологичното пчеларство в страната може да задмине конвенционалното

Нова асоциация ще насърчава пчеларите да се регистрират като биопроизводители

Снимка: БТА

Новосъздадената Асоциация на преработвателите на биологични пчелни продукти ще насърчава българските пчелари да се сертифицират като биологични производители.

Организацията е създадена от български преработватели на биомед, които изкупуват над 90% от биопродукта в страната. Тя си поставя за цел да защитава интересите на българските биопчелари на национално и европейско ниво, съобщиха създателите на организацията. 

Още по темата

Според съобщението новата структура ще се бори за достойна цена на българския биомед на европейските пазари и да затвърди репутацията на България като сериозен производител на висококачествен биомед в Европа.

Асоциацията обещава да провежда информационни кампании за правилата по регистриране на биопчелините.

„Идеята ни е да се изработи и въведе обща браншова политика по отношение на правилата за работа, касаещи производството, преработката и експорта на биологичен пчелен мед и всички съпътстващи дейности, свързани с биологичното пчеларство“, заяви председателят на Асоциацията Владимир Русев, който е председател и на Полско-българската търговска камара във Варшава.

Той смята, че през следващите няколко години биологичното пчеларство в страната би следвало да застигне и дори задмине конвенционалното по брой пчелни семейства и добив. Както и че биологичният пчелен мед е добра алтернатива за българския пазар, предвид световните пазарни тенденции и факта, че производството на пчелен мед надхвърля многократно възможностите на вътрешния пазар.

България е сред най-благоприятните региони в Европа за добив на биомед. У нас се добиват определени видове пчелен мед - акация, липа, кориандър, които са уникални и търсени на европейските пазари, отчита Русев. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Търг за над 1 млн. лв. тръгва за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия"