IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови лекарствени терапии може да останат недостъпни у нас заради готвени рестрикции

Бюджетните съображения не следва да са причина пациентите да не получават достъп до нови терапии, посочват от ARPharM

16:59 | 29.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Много нови лекарствени терапии, които пациентите в повечето европейски държави получават, може да останат недостъпни за българските пациенти и през 2018 г., предупредиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Причината е мораториум върху заплащането им от НЗОК през 2018 г., приет от Надзорния съвет на НЗОК, който предстои да бъде разгледан от парламента.

Оказва се, че поради тази забрана широко прокламираното увеличение на средствата за здраве с 400 млн. лв. няма да доведе до подобряване на лекарственото лечение на българските пациенти. Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Касата, посочват от Асоциацията.

Сред новите терапии, които мораториума ще засегне, има такива, които вече са препоръчани за заплащане на базата на оценка на здравните технологии и за които са сключени договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия.

Сред новите терапии, препоръчани за заплащане на базата на оценка на здравните технологии и засегнати от мораториума, са: за лечение на хронична лимфоцитна левкемия, за лечение на идиопатичната белодробна фиброза, за лечение на остра лимфобластна левкемия, за лечение на възрастни пациенти с умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит и други.

От ARPharM напомнят, че вече трета година фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки. За 2018 г. НЗОК планира да получи компенсация в размер на 160 млн. лева. Тази значителна по размер компенсация на разходите на НЗОК за лекарства се обезсмисля, ако не може да помогне българските пациенти да получат навременен достъп до нови лекарствени терапии, посочва се в съобщението.

Бюджетните съображения не следва да са причина пациентите да не получават достъп до нови терапии, които могат значително да подобрят лечението им. Зад сухите цифри стоят излекувани пациенти и спасени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание, допълват от ARPharM.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още