Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новият лидер на АБВ е против плоския данък

Проданов бе категоричен, че неефективността на плоския данък се доказва и от факта, че той се прилага в България и още няколко държави, които не са развити

Новият лидер на АБВ е против плоския данък

Снимка: АБВ

Недопустимо е леви партии да се отказват от борбата за премахване на плоския данък. Той е вреден за държавата и е несправедлив. Натоварва най-бедните слоеве от населението и реално не носи никакви ползи на страната.  Такова становище защити в ефира на БТВ председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

„Както вече имах възможност да кажа и на други места, аз буквално бях сащисан, че например БСП направи такова отстъпление от тезата си за премахване на плоския данък, понеже това е автентична лява кауза, особено в контекста на ужасяващата бедност в България. Неравенството и бедността са първите и основни теми, които Световният икономически форум изведе като глобална заплаха. В България сякаш за това не се говори, но един от механизмите за борба с бедността и неравенството, е именно преразпределителната данъчна политика“, посочи той.

Проданов бе категоричен, че неефективността на плоския данък се доказва и от факта, че към момента той се прилага в България и още няколко държави, които не са особено развити както в икономически, така и в демократичен план. „Кои други страни са в „добрата компания“ на нашата държава с плосък данък и необлагаем минимум? Това са например, Грузия, Монголия, Източен Тимор. За всички нормални и цивилизовани държави е характерно, че имат прогресивен данък. 

Не защото някой се стреми да наказва богатите, а защото това е въпрос на социална справедливост, първо. И второ: на елементарна икономическа логика. В България например, няма необлагаем минимум, което значи, че държавата облага и най-бедните с данък от 10 процента. Ако обаче имаше необлагаем минимум, това което остава отгоре в сравнение със сега, веднага ще бъде похарчено. Защото тези хора нямат възможност да спестяват, понеже за тях всеки един лев е въпрос на оцеляване и се отделя за ежедневните разходи по сметки, храна, вода. Така, че пак казвам: ако те разполагат с малко допълнителни средства при наличие на необлагаем минимум, тези пари веднага ще се връщат в икономиката под формата на ДДС, акцизи, по-висока печалба за фирмите и т.н.

В този ред на мисли необлагаемият минимум и премахването на плоския данък са изгодни дори от гледна точка на икономиката. В България над 70 процента от БВП е от индивидуално потребление на хората. Т.е.,  още веднъж казвам: като оставите малко по-голям разполагаем доход на тази част от населението, която има най-голяма склонност да го похарчи, това автоматично се завърта в икономиката, създава растеж и работни места“, посочи председателят на АБВ.

По думите му отказът на БСП от промяна на данъчната политика може да се обясни и с опит за премахване на пречките към бъдеща коалиция между социалистите и ГЕРБ, която ще бъде пагубна за страната.

В страни от темата Проданов коментира и очакванията си към новия президент Румен Радев, който днес положи клетва пред Народното събрание. "Речта на Радев беше доста предпазлива, консервативна и обрана в много отношения. Той констатира голяма част от проблемите в страната и се радвам, че ги назова с истинските им имена, което е рядкост за политиката у нас. Той не предложи някакви конкретни решения, което може би е нормално за първата му реч. Все пак голяма част от възможните решения няма как да не са спорни. Защото у нас знаете, каквото и да се предложи, винаги ще има кой да възрази. И за това може би в първата си реч той наистина предпочете да е президент на всички българи. Задачите пред него тепърва предстоят. Първата му е служебното правителство. Надявам се той да назначи добър екип, непартийно обвързан, който да подготви изборите максимално бързо и максимално честно“, заяви Проданов.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
преди 2 години
Няма профилна снимка
а това е баща му
http://lik.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/02/13/ban-institut-za-filosofski-izsledvaniia-agentyt-donosnik-vas.492279

Бивш доносник, та нормално назначение за тази партия :):) ... ново начало по Първановски
0
 
2
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
тоя е комунист по роднинствен път, не по полов :)
0
 
5
 
5
преди 2 години
Искам да попитам и г-н Проданов - Защо когато се докопате до малко власт и всичко хубаво което обещавате бързо го забравяте и основния проблем е как да се облагодетелствате максимално от това положение? Как бившия ви лидер има 2 спа хотела (за които аз знам - кой знае колко са нещата за които не знам:) ) Как моята заплата е повече от неговата, годишната ми печалба е законно декларирана, и не мога да си купя едно хотелче с минерален извор, пък той 2 :) Как г-н Проданов е справедливо това?:) Как като данъчните ви закони позволяват всякакви манипулации с цел източване на печалбата към територии с по-благоприятно данъчно облагане искате да ни цакате с топла бира? Това означава , че искате да ударите нормалните хора или що годе формирана средна класа! Фирми и хора с високи доходи , знаят как да не платят и 1лв данък. Та г-н Проданов каква е целта на заигравката Ви с прогресивното облагане? Прескачане на 4% бариера? No chance!
0
 
5
 
4
преди 2 години
Кое му е несправедливото на плоския данък??? Така или иначе , когато държавата взима от богатите не го дава на бедните! Иначе и сега не ви пречи да го правите! Ако аз взимам 10 пъти повече пари от лицето Х , то и данъка ми е 10 пъти по-голям от неговия. Следователно като искате да помогнете на Х дайте му от моите данъци. Обаче.... не му давате. Сега искате мен да ме цакате на 10% а 30%? За да взимам 10 пъти повече от Х означава , че съм вложил в образование, рискувал съм моите пари за да създам някакъв бизнес, да плащам заплати на персонал, данъци на държавата и какво ли още не. И сега? Дайте на тоя който може да му вземем парите и да ги дадем на тези , които чакат за всичко на някой друг? Е да ви ....... справедливостта! На мен парите на ми падат от небето! Не са ми ги дали в партийни куфарчета, не съм ги крал източвайки ДДС, и още 100 примера има, но да не ставам досаден.
0
 
6
 
3
преди 2 години
Богатите страни могат да си позволят прогресивно данъчно облагане защото създават достатъчно благоприятна среда за финансово благополучие на всички.

Този нов млад национален предател, представящ се в амплоато на социалист и загрижен за бедните кога ли ще си научи урока, че ако искаш да вземаш от богатите (УЖ) за да има за бедните трябва първо да създадеш благоприятна среда за развитие и печалба и тогава да тръгнеш да намаляш данъчните преференции.
Кухоглавия лицемер Проданов просто е поредния проводник на основната руска външно-политическа линия за България - да саботираме всяко икономическо възстановяване и да ги правим все по-бедни и по-бедни.

Още от Икономика и политика
Д. Чобанов: България избра неподходящ момент за кандидатстване в ERM II