Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НЗОК да плаща 30% аванс на болниците с договор, предлагат от БСП

Така ще се осигурят оборотни средства за оперативни разходи, смятат от левицата

НЗОК да плаща 30% аванс на болниците с договор, предлагат от БСП

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да превежда авансово на договорните си партньори 30% от предвижданите средства за месеца. Това предлагат депутати от "БСП за България" със законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), внесен в деловодството на Народното събрание.

Предлага се изпълнителите на медицинска помощ да получават аванс до 5-то число на всеки месец от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), като неговият размер да е 30% от 1/12 част от изплатените от РЗОК публични средства през предходната бюджетна година.

Според вносителите по този начин ще бъдат осигурени оборотни средства на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с РЗОК, с които да бъдат посрещнати дължимите разплащания в оперативен порядък.

С авансово преведените средства изпълнителят на медицинска помощ ще може да посрещне условно постоянните разходи през месеца и да гарантира достъпна и своевременна медицинска помощ както на здравно осигурените лица, така и на здравно неосигурените лица, за които е предвидено финансиране от държавния бюджет, пише в мотивите към проекта.

Депутатите от БСП предлагат при определянето на размера на авансовата сума да се включват всички публични финансови средства – от и чрез НЗОК, както и авансово предоставената сума да се приспада от сумата, която РЗОК заплаща за извършената и отчетена медицинска дейност през съответния месец за текущата година.

В предложението се отбелязва, че ще се увеличи административната тежест за РЗОК, тъй като на един и същ договорен партньор ще се извършват два банкови превода месечно.

Депутатите от левицата обаче уточняват, че предлаганите промени ще доведат до разширяване на функционалните възможности на договорните партньори на НЗОК, като чрез икономически инструмент постепенно ще намалеят и техните задължения към РЗОК.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече