Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НЗОК ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Цените, постигнати по рамковото споразумение, ще са тези, по които НЗОК ще плаща на всички болници, а не само на тези в държавния търг

НЗОК ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Снимка: Getty

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нови законови промени, с които да направи опит да затвори  вратички за източване на средства за лекарства от Здравната каса.

С изменения в два закона - Закон за лекарствените продукти и Закон за здравното осигуряване, се предлага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена. Текстовете са публикувани за обществено обсъждане.

С предлаганите промени цените, които са постигнати по рамковото споразумение, ще станат тези, по които НЗОК ще плаща на всички болници, а не само на тези в държавния търг. Предстои поправките да бъдат одобрени от парламента. 

Ако промените бъдат одобрени от депутатите, Здравната каса ще плаща онколекарствата за всички болници на по-ниската цена от две възможности - тази, която е постигната чрез електронния търг на министерството, или на 90% от пределната цена на медикаментите в позитивния лекарствен списък. Така стойността, на която Здравната каса ще плаща онкомедикаментите, ще е с поне 10 на сто по-ниска от пределната.

Още по темата

Генерчните медикаменти са изключени от промяната.

Измененията са провокирани след станалите публично известни порочни практики в началото на годината, при които в някои частни болници онколекарствата се отчитаха към НЗОК на пределните си цени от позитивния списък и така се оказа, че Касата плаща някои лекарства на многократно завишени цени.

Практиката бе анонсирана за първи път от вече бившия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев малко преди изтичането на мандата му през март тази година. Тогава той обяви, че Здравната каса плаща лекарства на частните болници на до 7 пъти по-високи цени от тези, които дава на държавните и общинските. Само за един такъв медикамент НЗОК е ощетена за година с над 800 хил. лв. За четири медикамента са заплащани по-високи цени на частните болници. НЗОК е плащала многократно по-високите суми без провеждане на обществени поръчки, с което по правило се постигат по-ниски цени.

Заради казуса с разликите в цените ЕК поиска от България да задължи и частните болници да правят търгове за лекарствата, заплащани с публични средства.

След анализ на проверките и резултатите министърът на здравеопазването е предложил на финансовия Владислав Горанов и частните болници да правят обществени поръчки за медикаментите, които се плащат от Здравната каса, каквато е и препоръката на Европейската комисия.

Предложен е и идеен проект за въвеждане на правило НЗОК да заплаща най-ниската стойност от предложените цени на дадено лекарство.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен