IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще прехвърля дейности от болниците в извънболничната помощ*

Целта е да не се допуска необоснован преразход по клинични пътеки

11:06 | 24.06.14 г.
НЗОК ще прехвърля дейности от болниците в извънболничната помощ*

Работна група от експерти в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е готова с конкретни предложения за подобряване на ефективността при разходването на средства за болнична помощ.

Изготвени са предложения за промяна на диагностично-лечебните алгоритми на клиничните пътеки в болничната помощ, съобщават от здравния фонд.

Става въпрос за прехвърляне на част от медицинските дейности от болничната към извънболничната медицинска помощ помощ, уточняват от институцията.

Целта е да не бъдат допускани необосновани хоспитализации по клинични пътеки. Провеждането на лечението ще зависи от обема и сложността на необходимите медицински процедури. Това би довело до подобряване на целесъобразността на разходваните финансови средства за болнична помощ, смятат от НЗОК.

По изготвените предложения становище ще дадат и националните консултанти по всички специалности.

Според експерти прехвърлянето на дейности от болничната в извънболничната помощ е мярка, която осезаемо ще намали разходите на лечебните заведения, ще стопи дълговете им, а от там и бюджетът на Здравната каса ще се разходва по-ефективно.

Според лекарския съюз прехвърлянето на дейности от болничната в извънболничната помощ с цел оптимизиране на разходите в системата не може да стане по-рано от началото на 2015 година. „Българският лекарски съюз предлага от години подобно прехвърляне“, коментира председателят на организацията Цветан Райчинов.

По негово мнение в средата на годината, както предлага Здравната каса, такава промяна е невъзможно да влезе в сила. Той коментира, че прехвърляне на медицински дейности може да се случи най-рано от следващата година при ясно определен бюджет, регламентиран в Националния рамков договор.

Райчинов каза пред журналисти, че има много начини за оптимизиране на разходите на Касата и съсловието през годините е внасяло не едно предложение, но никое от тях не е придвижено от никое правителство.

* Допълнена с позицията на Цветан Райчинов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още