IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят хотели временно да бъдат освобождавани от туристически данък

Става въпрос основно за сезонните места за настаняване и тези, които подлежат на планов ремонт

12:58 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обмислят хотели временно да бъдат освобождавани от туристически данък

С подоготвения нов проектозакон за туризма се предлага възможно решение на проблема с туристическия данък, който притеснява хотелиерите. Това съобщи при посещението си във Велико Търново заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, предаде БТА.

Данъкът влезе в сила от 1 април на мястото на съществуващата доскоро туристическа такса. За разлика от таксата, която се плащаше в зависимост от броя на туристите и нощувките им, туристическият данък се плаща „твърдо“ върху 30% заетост на легловата база на дадения хотел (къща за гости).

Тъй като въпросният данък е общински, законът предоставя правото на общините да определят размера му както намерят за добре.

Днес заместник-министърът коментира, че основният проблем е свързан с изискването данъкът да се плаща задължително за основата на 30-процентна запълняемост на хотелите на годишна база, а това на някои места не може да бъде достигнато. Става въпрос основно за сезонните хотели и тези, които подлежат на планов ремонт или реконструкция, допълни Маринов.

С новия законопроект се предвижда в тези случаи временно да бъде прекъсната категоризацията и да отпадне туристическият данък на тези места. Това обстоятелство задължително трябва да се декларира пред общинските власти и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ще подлежи на засилен контрол, подчерта Иво Маринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още