Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обмислят редуване на присъствено и онлайн обучение за големите ученици

Ваксините, които ще дойдат в България, ще са достатъчни за над 9 милиона български граждани, категоричен е здравният министър

Обмислят редуване на присъствено и онлайн обучение за големите ученици

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Властите обсъждат редуване на присъствено и онлайн обучение за големите ученици. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който днес беше реимунизиран. Веднага след това обясни пред медиите какво предстои.

Костадин Ангелов съобщи, че ще има среща с министъра на образованието, с представители на синдикатите в системата на образованието и с работодателските организации, на която ще се обсъди ваксинирането на българските учители и мерките след 4 февруари. 

Още по темата

Здравният министър обясни, че има няколко възможности за големите ученици.

Едната е свързана с постепенното връщане на учениците в клас, като по думите му най-оптималната и разумна формула е връщането на три класа от 5 до 12 клас с известно постъпателно връщане на учениците „като си дадем достатъчно време - около три седмици, в които ще бъдат на училище и три седмици няма да бъдат, но това са проекти, по които работим", коментира Ангелов.

Обсъждат се и две възможности за имунизирането на учителите. Едната е мобилни екипи на РЗИ да ходят на място в училищата. Другата е в РЗИ да се прави имунизацията.

Ваксините

„Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще са достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона български граждани“, категоричен бе здравният министър, който отговори на нападки, че правителството не е поръчало достатъчно количество за имунизацията на всички български граждани.

През последните дни се появиха коментари, че България е купила големи количества от все още неодобрената ваксина на AstraZeneca заради това, че директор за България на компанията е майката на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. „В нито един момент българската държава не е вземала политическо решение, свързано с броя и доставките на ваксините“, посочи Ангелов.

По думите му в момента спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на всеки един български гражданин.

Той обясни, че продуктът на AstraZeneca първоначално е бил по-напред в развитието си спрямо останалите, а бройките се договарят на равнище ЕС на квотен принцип.

Ангелов каза, че правителството следва консервативния модел по отношение на ваксината на Pfizer, в резултат на който първа доза са получили по-малко хора, но пък се дава гаранция, че всеки ще получи и втората си доза.

Тази сутрин пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Очаква се страната ни да бъде  компенсирана със следващата пратка през февруари или март. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Боряна Димитрова: Всеки четвърти смята, че изборите ще бъдат манипулирани