IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят въвеждането на сезонен туристически данък за хотелите

Целта на промените, които икономическото министерство инициира, е да се облекчи малкият бизнес

12:47 | 24.10.11 г.
Обмислят въвеждането на сезонен туристически данък за хотелите

Да се въведе сезонен туристически данък за хотелите, които не работят целогодишно. Това е една от последните промени, заложени в новия Закон за туризма. Въвеждането на подобен данък би трябвало да защити по-малките в бранша, информира bTV.

Сега например хотелиерите от селския и алтернативния туризъм плащат данък минимум върху 30 на сто заетост на базите им, а успяват да напълнят през цялата година едва 10-15%. Промяната позволява тези хотелиери да обявяват пред общината и данъчните период, през който сезонният им обект няма да работи и през това време да не им се начислява данък. 

От Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, автор на промените, са обезпокоени, че сезонният данък може да се превърне в законова вратичка и някои хотелиери да скъсяват умишлено сезона си, за да плащат по-малко данъци.

Според Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм, това не е вратичка, защото става дума за възможност за облекчаване на бизнеса, който така ще има ползи и ще мултиплицира този положителен ефект. 

Новият туристически закон трябва да бъде гласуван в началото на следващата година. След приемането му България ще бъде разделена на туристически райони. Освен това в закона са разписани по-високи прагове за обезщетяване чрез застраховката "отговорност на туроператор". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още