Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Оборотът на фирмите-производители на храни е нараснал с 3,9%

Трябва да съсредоточим усилията си към общи иновативни проекти с Румъния, посочи зам.-министър Лъчезар Борисов

Оборотът на фирмите-производители на храни е нараснал с 3,9%

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Оборотът на предприятията, произвеждащи храни, през миналата година е нараснал с 3,9% и съставлява 7,1% от общия износ на страната. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно с ИАНМСП и Балканска търговска къща от румънска страна.

Още по темата

„В България производството на хранителни продукти се осъществява от около 6220 фирми, като близо половината от тях са разположени в Южноцентралните и Югозападните региони“, поясни Борисов.

Във форума взеха участие близо 85 български и румънски фирми, като голяма част от тях от хранително-вкусовата промишленост, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

Според Лъчезар Борисов бизнес-форумът е поредна стъпка за разгръщане на потенциала, който има между България и Румъния в сферата на икономиката.

„Доказателство за това е, че през 2018 г. двустранният стокообмен доближава 5 млрд. евро. Само за първите шест месеца на настоящата година стокооборотът възлиза на 2,355 млрд. евро, което е увеличение спрямо същия период на миналата година с 5%", пресметна зам.-министърът.

По думите на Борисов българският износ се увеличава с 6,7% през първото полугодие на настоящата година и достига 1,226 млрд. евро. Той посочи, че съществува потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова промишленост, текстилна промишленост, ИТ индустрия, аутсорсинг и автомобилна промишленост.

"Трябва да съсредоточим усилията си към общи иновативни проекти, от които да извлечем потенциал в стратегическото ни партньорство в ЕС, и двете страни са на инвестиционната карта в региона", заяви зам.-икономическият министър. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Mechkata до: Ruddy
преди 1 година
Алек Попов - Метаболитните хора. Ако не си го чел, ще се позабавляваш с този разказ.
0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ми нормално,превърнаха ни в същества,които живеят само за да ядът повече и повече!

Още от Икономика и политика
Експерти: Българското здравеопазване може да ползва алтернативно финансиране