IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Крумовград разреши златодобива на Ада тепе

Общинският съвет е дал разрешение на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД да изготви подробен устройствен план (ПУП) на терените, където ще се добива злато

18:30 | 07.07.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Община Крумовград разреши златодобива на Ада тепе

Общинският съвет в Крумовград даде разрешение на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД да изготви подробен устройствен план (ПУП) на терените, където компанията планира да добива злато, съобщава "Дарик".

Предвижда се изготвяне на подробен устройствен план и план за регулиране и застрояване на шест поземлени имота в района на златното находище „Хан Крум” на Ада тепе. С това на практика се дава и разрешение на фирмата да инвестира в златодобива в района.

В подкрепа на решението са гласували 19 общински съветници, а 5-ма са се въздържали.

Канадската фирма има договор за 30-годишна концесия за находището „Хан Крум" край Крумовград. Част от него е Ада тепе, където според изчисленията залежите от благородния метал възлизат на 27 тона.

Община Крумовград одобри плановете на компанията след дългогодишна сага, съдебни спорове и три отказа. На фона на протестите на екоорганизации и подписката срещу проекта инициативен граждански комитет събра над 6 хил. подписа, с които подкрепи проекта на „Дънди“ край Крумовград.

Първоначално компанията планираше да преработва рудата на място с цианид, но заради протестите проектът ѝ беше преработен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Концесионната такаса зависи от това колко лесно може да се добие дадедената руда и затова е много трудно за аматьор да оцени до колко реална е дадена такса. Приходите за държавата обаче не са само от концесионни такси, а и от данъци и осигуровки върху заплатитите, от данък печалба, от ДДС за похарчени пари от фирмата и работниците, от развитие на местната инфраструктура, от спестяване на разходи за помощ за безработни и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Да помните, при кое правителство се подписват тези договори! Календаре! :)))) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Сега е време да се купуват акции от Dundee Precious Metals.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Случайно да знаеш под 3% са концесионните такси като цяло в света - виж всички средно до големи мини в страните, който оперират и ще станеш изненадан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Не знам за златните залежи, но за банановата република си болезнено прав... при това го постигаме в климатичен пояс, където банани свободно не виреят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
KostadinovK
преди 9 години
Ако концесионната такса е отново 2% - по добре да не се добива нищо, защото това дори не може да покрие косвените и преките загуби от съсипаната природа.В България са едни от най-големите залежи на злато - а какво остава - трохи.Бананова република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още