IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Перник подписа акт 16, магистрала Люлин ще бъде отворена тази седмица

Документите са подписани след решение за създаване на комисия за проверка на поетите от строителите ангажименти

19:05 | 12.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Община Перник подписа акт 16, магистрала Люлин ще бъде отворена тази седмица

Община Перник е подписала Образец 16 за магистрала "Люлин". Това съобщиха от пресцентъра на агенцията ''Пътна инфраструктура" /АПИ/.

Това е станало на работна среща между члена на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров и кмета и заместник-кмета на общината - Росица Янакиева и Михаил Михайлов.

На срещата е било решено да се състави комисия с представители на АПИ, Община Перник и кметовете на селата Мало Бучино и Големо Бучино.

От 26 май комисията се ангажира да започне своята работа и да извърши проверки на място във връзка с изпълнението на поетите ангажименти в споразумението между общината и строителната компания на магистрала "Люлин" - "Мапа Дженгиз".

В случай че ангажиментите не са изпълнени, АПИ ще предприеме необходимите действия, съгласно клаузите от Общите условия на договора със строителя, добавят от агенцията.

Постигнато е съгласие да се състави комисия, която да обходи местата,  залегнали в споразумението между Община Перник и фирмата „Мапа Дженгиз”, за да се провери дали са извършени всички дейности, разписани като точки.

"Ако до 26 май "Мапа Дженгиз" не изпълни клаузите по споразумението, Агенция "Пътна инфраструктура", в качеството си на възложител по договора, сключен с турския консорциум за строителството на магистрала "Люлин", е задължена да възстанови нанесените от фирмата-изпълнител щети за сметка на "Мапа Дженгиз", съобщиха на свой ред от Община Перник. 

"Това е справедливо и съм спокойна, че щетите, които са нанесени в резултат на строителството на магистрала "Люлин" в землищата на селата, ще бъдат покрити“, коментира  кметът на Перник Росица Янакиева.

„Ако турският консорциум не го направи, ще го направи Агенция "Пътна инфраструктура" за сметка на "Мапа Дженгиз" - това е записано в документа, който подписахме. Хората в Бучино и Църква могат да отдъхнат най-накрая", допълни тя.

Стойността на договора за строителство на автомагистралата с турската фирма изпълнител „Мапа Дженгиз“ е 185 млн. евро, припомниха от ръководството на АПИ. Сумата, с която "Мапа Дженгиз" спечели търга за строителството на "Люлин", беше 137 млн. евро, след което през миналата година заплащането беше предоговорено и изпълнителят сега получава с около 30% повече от първоначално договорената сума. 

Договорът за „Строителство на АМ „Люлин” включва „Софийски околовръстен път–пътен възел „Даскалово” от км 0 до км 19”. Безвъзмездната финансова помощ по програма ИСПА е 75%, а останалите средства са съфинансиране от националния бюджет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
radkoDI
преди 12 години
Да - надявах се Перник да излезне едни гърди напред пред София, ама нейсе, спусна гарда пре Б.Б. Единствената утеха за жителите и Кметицата е когато Природата си свърши работата да заведат дело за обещетение срещу поелия отговорността (за нещо което е трябвало до 14.05.2011 г. да е изпълнено) и уж набедената за "двойнствена" съдебна система в България ги компенсират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още