IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одиторите ще могат да разследват и да налагат санкции

Депутатите одобриха на първо четене нов Закон за независимия финансов одит

10:10 | 14.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Регистрираните одитори ще получат право да разследват, да налагат санкции и да предприемат надзорни мерки. Това е записано в нов Закон за независимия финансов одит, предложен от правителството и одобрен на първо четене от депутатите.

Шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че текстовете са подкрепени и от експертите.

Според нея се налага законът да бъде приет, за да не се стигне до фалит на банка като този на КТБ.

„Една от причините да се стигне дотук беше одитът на КТБ и тогава разбрахме колко е важен одитът“, коментира тя.

С приетия закон се въвежда нова европейска директива, целта на която е да се повиши надзорът над предприятията с обществен интерес. Между тях са банките, застрахователните дружества, пенсионните фондове, търговците на ток и газ, железниците.

Законът гарантира в по-висока степен независимостта на регистрираните одитори, като се забранява предоставянето на определени услуги извън одита.

Установява се максималната продължителност на одитния ангажимент към едно предприятие от обществен интерес като част от мерките срещу високата пазарна концентрация.

За повече яснота за потребителите на информацията от финансовите отчети в проекта са предвидени допълнителни текстове за обхвата на финансовия одит, както и отговорностите на регистрираните одитори и на ръководството на одитираните предприятия.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще носи крайната отговорност за надзора върху придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, регистрирането на одиторите, включително на одиторите от други държави членки на Европейския съюз и от трети държави, гласят проектотекстовете.

Комисията ще отговаря за приемането и спазването на стандартите за професионална етика, за вътрешния контрол на качеството в дейността и за продължаващото професионално развитие на регистрираните одитори.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Добре де, колко разследващи и санкциониращи служби ще има в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
kaputov
преди 7 години
Една от причините да се стигне дотук беше одитът на КТБ и тогава разбрахме колко е важен одитът Аз това го знаех още като бях студент :) До като одитирания плаща на одитора,ще си важи поговорката "който плаща,той поръчва музиката".Ясно е,че такъв одит няма да е достоверен.Трябва одитирания да плаща на съюза на одиторите,а от там със случаен избор да определят одитор за конкретното дружество.Тогава може и да има ефективен контрол и няма да има нелоялна конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
993
преди 7 години
Знаех си, че кака Менда е неадекватна, но чак пък толкова... Една от причините да се стигне дотук беше одитът на КТБ и тогава разбрахме колко е важен одитът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още