Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Одобрен е проектът за нова Национална здравна карта

Здравното министерство залага на 8 хиляди легла за активно лечение повече, за които НЗОК ще сключва договори с болниците, селективното договаряне остава

Одобрен е проектът за нова Национална здравна карта

Снимка: Pixabay

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и одобрен от ръководството на министерството днес.

Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна е 38 803. Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на НЗК предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците. 

Още по темата

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги. Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ, посочва се в съобщението на Министерството на здравеопазването.

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ.

Чрез здравната карта се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е необходимо за ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.

Проектът на НЗК ще бъде публикуван за обществено обсъждане за срок от 30 дни. След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването ѝ в Държавен вестник тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.

Предишната Националната здравна карта, подготвена от екипа на Петър Москов, беше окончателно отменена, след като болници я атакуваха във ВАС.

 


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев наложи вето върху сделката за F-16