Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Огромни загуби на вода по мрежата отчитат ВиК дружествата у нас

Само няколко дружества отчитат загуби под 50%, става ясно от данни на КЕВР

Огромни загуби на вода по мрежата отчитат ВиК дружествата у нас

Снимка: архив Ройтерс

Огромни са загубите на вода по мрежата на ВиК дружествата в България, става ясно от стенограма от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се в началото на годината.

От публикуваните данни е видно, че „шампион“ е ВиК Добрич, където загубите надхвърлят 84%. Загубите във ВиК Сливен са 82,3%, а във ВиК Шумен надхвърлят 80%. Като цяло най-ниски загуби отчита ВиК Русе – почти 42%. В Смолян, София, Хасково и Стара Загора загубите също са под 50%.

За сметка на големите загуби ВиК Добрич има една от най-ниската аварийност на мрежата – годишно средно по 93 аварии на 100 километра от водопроводната мрежа. Най-много са авариите в Пазарджик, където ВиК дружеството е в ликвидация – 238 за 100 километра мрежа и в Кърджали 233 аварии годишно. Най-малко аварии отчита ВиК Силистра - 70 аварии годишно, и ВиК „Йовковци“ във Велико Търново – 71.

В „Софийска вода“ авариите са 108 на 100 километра от мрежата годишно.

Статистиката на КЕВР показва още висока събираемост на задълженията на ВиК дружествата у нас. Най-добре в това отношение се справят в Смолян, София и Русе – по около 96% събираемост. Във ВиК Добрич обаче събираемостта е под 63% от задълженията.

Тези данни са разгледани по време на обсъждане на коефициентите за ефективност на ВиК дружествата у нас за периода 2017 – 2020 година.

По време на дискусиите в комисията експертите отчитат, че ВиК Добрич има много големи разходи за доставка на вода – почти 16 млн. лева за фактурирани количества 6 хил. куб. метра. За сравнение „Софийска вода“ има разходи в размер на 38 млн. лева за доставка на 79 млн. куб. метра вода.

Коефициентът на ефективност ще бъде използван при одобрението на бизнес плановете на дружествата. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
supertrader до: 0pk
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ти си разбрал за какво става въпрос но ако питаш "специалистите" - те са в неведение и им е пълна мистерия защо така се получава.
0
 
5
 
4
преди 4 години
Просто да отрежат водопроводите преди да влязат в ромските махали и загубите ще намалеят значително.Тия ВиК дружества са в групата на узаконените крадци и мошеници.
0
 
3
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Това е за прокуратура, пародия пълна!
0
 
10
 
2
0pk до: ivanrog
преди 4 години
Остай ти услугата. Масово се краде вода. Още от едно време. Добрич с най-големи загуби и най-малка аварийност. 84% загуби, начи те си поливат с не отчитана питейна вода. И пак там е най-ниската събираемост. Позицията на местните е разбираема - никой не иска да плаща чужда вода :]
0
 
23
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
И какво, цената, която плащаме за вода е двойно по-висока. И искат пари за некачествена услуга, че и се оплакват. Ако вашата фирма показваше резултати в пъти по-лоши от най-добрите, щеше ли да е на пазара?

Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври