Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Около 30% от заетите в образователния сектор искат да се ваксинират срещу Covid-19

Здравният министър каза, че няма да вземе решение за отваряне на заведенията под натиск

Около 30% от заетите в образователния сектор искат да се ваксинират срещу Covid-19

Здравният министър Костадин Ангелов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Около 30% са желаещите да се ваксинират от системата на образованието. Това коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти след срещата си във Варна с директорите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) на областите от район 3 на националния план за ваксиниране срещу Covid-19.

„Изходните числа на желаещите за ваксиниране в системата на образованието, с които започнахме, се променят във възходяща посока. Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличават. Изходното ни число беше 21%, а сега достигаме и надминаваме 30%“, посочи Ангелов.

Още по темата

Той допълни, че същите тенденции се наблюдават и в системата за социално подпомагане при ползвателите на социални услуги и в домовете за стари хора.

Ангелов коментира, че не може да се очаква от него да вземе решение за отваряне на заведения под натиск.

„Разговорите продължават. Това е изключително важен бранш, изброих приоритетите, … но следваме ясен план“, каза той.

Здравният министър допълни, че заразените с британския щам на коронавируса са 8 души и са с доказани проби. Той подчерта, че няма да се налага промяна на противоепидемичните мерки заради този щам.

Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на „АстраЗенека“, допълни Ангелов пред медиите, съобщава БНР. По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционна

Окръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.

Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrig

Das Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschrаnkungen erlassen. Die Botschaft: Soziale Kontakte kоnnten nicht einfach verboten werden.

https://www.berliner-zeitung.de/news/mdr-bericht-amtsgericht-haelt-allgemeines-kontaktverbot-fuer-verfassungswidrig-li.134388

Корона: Локдаун срещу Конституцията
Съдилищата обявяват мерките за невалидни

Тази седмица Баварският административен съд (BayVGH) временно спря баварската забрана за пиене на алкохол на обществени места, която беше наложена от правителството на държавата през декември като антикоронна мярка. Решението привлече вниманието в цяла Германия, защото беше взето от висш орган. Поради продължителността на правния процес, други съдебни решения, занимаващи се с правителствени антикоронни мерки естествено са в по-ниски инстанции.

https://www.heise.de/tp/features/Corona-Lockdown-vs-Grundgesetz-5033152.html
0
 
1
 
4
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
СЕГА ВСЕКИ ЧЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНО - РЕШЕНИЕ НА СЪДА В ТЮРИНГИЯ (ГЕРМАНИЯ) ПО ДЕЛО ЗА НАРУШАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА

IV.
RN 31
Общата забрана за контакт или забрана за събиране в съответствие с раздел 2, параграф 1 и раздел 3, параграф 1 параграф 3 от (решение на правителството) е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН по съществени причини, тъй като той НАРУШАВА ЧОВЕШКОТО СОСТОЙНСТВО, ГАРАНТИРАНО КАТО НЕПРИКОСНОВЕНО в чл.1, ал.1 от Конституцията.

Неприкосновеността на човешкото достойнство означава, че нарушение на човешкото достойнство не може да бъде оправдано от други основни ценности на конституцията: искът за уважение на човешкото достойнство е категорично.

RN 33
По отношение на настоящото дело Съда реши: ОБЩАТА ЗАБРАНА ЗА КОНТАКТ Е СЕРИОЗНО НАРУШЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА. Това е една от основните свободи на хората в свободното общество, според която те могат да определят сами с кои хора (ако приемем тяхната готовност) и *** какви обстоятелства да влизат в контакт. Свободната среща на хората помежду им с най-разнообразни цели са същевременно елементарната основа на обществото. По принцип държавата трябва да се въздържа от всякаква целенасочена регулаторна и ограничителна намеса..

Въпросът колко хора гражданинът води в дома си или колко хора гражданин среща в публичното пространство при разходка, спорт, пазаруването или седенето на пейка в парка не представлява интерес за Държавата.

RN 34
Със забраната за контакт държавата АТАКУВА ОСНОВИТЕ на Обществото чрез налагане на физическа дистанция между гражданите ("Социално дистанциране"). Едва ли някой в Германия през януари 2020 г. си представяше, че ще бъде забранено от държавата под заплаха от парина глоба да покани родителите си в дома си, ако не е изпратил навън останалите членове на семейството си.
Едва ли някой можеше да си представи, че на трима приятели могже да бъде забранено да са заедно на една пейка в парка. Държавата никога досега не е мислила за подобно нещо при предприемане на действия за борба с епидемия. Дори при анализ на риска "Пандемия от вирус Modi-SARS" (BT-Drs. 17/12051) на института Робърт Кох, при който има сценарий със 7.5 милиони мъртви, не се разглежда обща забрана за контакт (както и комендантски час и широкото изключване на обществения живот). Като противоепидемичните мерки са били предвидени освен поставянето под карантина на контактните лица и изолиране на заразените, само затваряне на училища, отмяна на големи събития и препоръки за хигиена (BT-Drs. 17/12051, стр. 61е).

Самото решение на съда в pdf:
https://www.dropbox.com/s/era37pean2j7wdl/Freispruch_wg_Kontaktbeschr%C3%A4nkung_2021_01_11_AG_Weimar_Beschluss.pdf?

Номер на решението на съда: 6 OWi - 523 Js 202518/20

Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционна

Окръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.

Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrig

Das Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschr
0
 
7
 
3
преди 1 месец
https://www.youtube.com/watch?v=OU88x2cJ0qY

Фаучи заявил что вакцины от КОВИД 19 не гарантирует что вы не заразитесь вирусом.
0
 
7
 
2
дядя Вова до: julian12
преди 1 месец
Да, по БНР го казаха.
За Пазарджишко май - не щът!
0
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
70% НЕ ИСКАТ да се ваксинират и с право. Даже и този процент е малък.

Още от Икономика и политика
ИСС: Приоритет е възстановяване на икономиката и по-високи доходи