Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Омбудсманът: АПИ да върне неоснователно платените суми за сгрешените е-винетки

Тези суми трябва да бъдат възстановени от държавата, в противен случай е налице неоснователно обогатяване, твърди общественият защитник

Омбудсманът: АПИ да върне неоснователно платените суми за сгрешените е-винетки

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева e изпратила препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), в която настоя неоснователно платените суми за грешно въведени данни при закупуването на е-винетка, да бъдат възстановени на гражданите назад във времето –  още от 1 януари 2019 г.

„С промяната, приета в Закона за пътищата на 5 март 2021 г., Народното събрание преурежда публично-правните отношения в тази област, но не урежда последиците от тях, т.е. не посочва ред, по който всички граждани със сгрешени винетки, включително и тези, чиито стикери са изтекли, да потърсят правата си“, твърди Ковачева, цитирана в прессъобщение. 

Тя настоява за механизъм, който да уреди и онези случаи, които са от преди промените в Закона за пътищата и да бъдат възстановени недължимо платените суми на гражданите от момента на влизане в сила на електронните винетки.

Диана Ковачева е категорична, че неоснователно платените суми трябва да бъдат възстановени от държавата, в противен случай е налице неоснователно обогатяване. 

Още по темата

Общественият защитник припомня, че до МРРБ и АПИ вече са изпратени четири  препоръки, свързани с електронните винетки, в периода от 9 януари 2019 г. до 5 март 2021 г., за невъзможността гражданите, закупили стикери да получат обратно сумите си при сгрешени данни в регистрационния номер или при грешно въведена категория.

„Досега няма ясен механизъм, какъвто беше оповестен от АПИ, за възможността при сгрешени данни на автомобила (регистрационен номер или категория) гражданите да си възстановят парите“, подчертава общественият защитник. 

Омбудсманът обръща внимание и на факта, че ако гражданите потърсят правата си по исков ред, пътната агенция може да бъде осъдена освен да възстанови недължимо платените суми, но и да заплати съдебните разноски, което ще натовари бюджета на държавата.

В препоръката си тя настоява АПИ да оповести публично на сайта си информацията за промените в Закона за пътищата след неговото обнародване и възможността за възстановяване на сумите на всички засегнати лица, така че те да могат да се възползват от нея.

Според омбудсмана в кратък срок АПИ следва да информира гражданите по какъв начин ще им бъдат възстановени недължимо платените суми за винетки със сгрешени данни, като възстановяването на средствата следва да обхване и стикери, чиято валидност е изтекла, но собствениците не са получили обратно платените без основание суми.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Огнян Герджиков: България има нужда от около година без парламент