IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът сезира прокуратурата за злоупотреби с парите за Хитрино

Мая Манолова е предоставила документи, свързани с изразходването на близо 5 млн. лева от фонд "Социална закрила"

16:47 | 21.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров за възможни злоупотреби с парите за възстановяването на шуменското село Хитрино след експлозията на вагон цистерните. 

Манолова е предоставила документи, свързани с изразходването на близо 5 млн. лева от фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

"70 са жалбите от жители на Хитрино, които се оплакват от забавяне на строително - монтажни дейности, а четири семейства ще посрещнат и тази зима без нов дом, а във фургони", каза общественият защитник, цитирана от БНР.

Това е основната тема на националния омбудсман от повече от седмица, след като беше сезирана за неправомерно, според местните жители, както уточнява тя, разпределение на петте милиона лева, които са свързани с този социален фонд.  Дарителската сметка към БЧК е набрала около два милиона и по отношение на тази сметка няма съмнение, че има неправомерно изразходване. Третата линия, по която се получаваха пари в Хитрино, беше дарителска сметка, открита от самата община Хитрино. За нея Манолова нямаше информация, но кметът твърди, че всичко е ясно, а информацията за това къде са отишли парите е публикувана и няма проблем.

Манолова заяви, че съмненията и притесненията на хората от селото са, че са извършвани ремонти на сгради, които не са били пострадали, на сгради които са необитаеми, а в същото време ремонтни дейности на пострадали сгради или не са започнати, или изобщо не са довършени.

“Те имат своите съмнения. Гражданите бяха гневни. Искат пълна прозрачност и щателна проверка за това как са изразходвани средствата, които са вложени в ремонтите в Хитрино”, каза омбудсманът.

Манолова сезира главния прокурор, след като не успя да получи информация за това как се разходват средствата от кмета на Хитрино.

Омбудсманът ще съди кмета заради отказа да предостави тази информация. Обичайният срок за проверката на прокуратурата е около два месеца. В това време Манолова декларира, че ако се налага, на обвинението ще бъдат предоставени персоналните жалби на хората, тъй като те са конфиденциални и към този момент не са предоставени.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още