IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 септември паркирането в центъра на столицата ще бъде по-скъпо

Местата в "синя зона" ще бъдат по-малко, а цената за престой от един час вече ще струва не 2 лева

13:30 | 01.08.12 г. 1
От 1 септември паркирането в центъра на столицата ще бъде по-скъпо

От 1 септември влизат в сила нови правила в организацията на контрола на движение и паркиране в центъра на София. Промените коментира председателят на комисията по транспорт в столичния общински съвет Радослв Тошев в интервю за БНТ.

Освен вече добре познатата на шофьорите „синя зона“, в която паркирането се заплаща, вече ще има и „зелена зона“. Първата е разположена в района на идеалния център, а втората в широкия център.

Местата за паркиране в "синя зона" ще бъдат по-малко, а цената за престой от един час вече ще струва не 1 лев, а 2 лв. Времето за престой в нея ще бъде ограничено до 2 часа. В  "Зелена зона" паркирането за един час ще струва 1 лев, а максималният период на престой ще е 4 часа. 

Хората, които не са заплатили паркирането си в някоя от двете обособени зони, няма да бъдат санкционирани с  паяк. На колите им ще бъде поставена скоба, а премахването й ще струва 30 лв. Ако до края на работния ден собственикът на автомобила, на който е поставена скоба, не потърси служителите на Центъра за градска мобилност, за да му бъде премахната, паяк ще репатрира колата.

„Датата - 1 септември, за влизане в сила на промените не е избрана случайно. Дотогава ще бъде открит вторият метродиаметър и всичките нови метростанции, както и буферните паркинги за около 3 500 автомобила, което ще облекчи трафика в столицата“, уточни Тошев.

По негови думи влизащите в сила промени за паркирането на територията на „синя зона“ имат за цел намаляването на потока от частни автомобили към iдеалния и широкия център на столицата. Тези мерки ще допринесат за спокойствието на хората, които живеят в центъра, намаляването на трафика и задръстванията по централните булеварди, обясни той.

Същевременно от днес се подават заявления за винетни стикери за преференциално паркиране в центъра на София.

Всеки, който притежава жилище в зоните за платено паркиране в центъра на столицата, ще може да подаде заявление за получаване на такъв стикер в сградата на Центъра за градска мобилност. Необходимо е обаче да са спазени различни изисквания и да се носят необходимите документи, за да бъде валидна кандидатурата.

Сред необходимите документи вече е и нотариален акт за собственост на автомобила и на имота. Според старите наредби живеещите в центъра можеха да си купят такъв стикер само срещу копие от личната карта, където ясно се вижда адресната регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aide_de
преди 11 години
Дадоха на най-бандитската фирма право да има нотариалните актове на имотите в центъра на София. Тези разрешителни трябваше да се издават от общината, а не от БГ паяк.Но ние сме си такива и ще си останем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още