IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какво печелят партиите?

ГЕРБ прибира 500 хил. лева само от лихви по депозити. БСП има приходи от над 1 млн. лева от членски внос

14:01 | 16.04.13 г. 8
От какво печелят партиите?

Основните приходи на парламентарно представените партии у нас са от държавни субсидии и значително по-малко от дарения и членски внос, показват отчетите, публикувани на сайта на Сметната палата. Финансовите си резултати за 2012 година са представили 158 партии в определения срок до 1 април. Задължение да подадат декларации имат партиите, които получават държавни субсидии, ползват помещения държавна или общинска собственост и са участвали в избори.

От данните се вижда, че най-голяма е субсидията за управляващата партия ГЕРБ, която е получила от бюджета общо 23,93 млн. лева. Срещу тях от членски внос са влезли към 64 хил. лева, а през миналата година не са получени никакви дарения.

Приходите на ГЕРБ се допълват от 500 хил. лева от лихви по депозити и 11 хил. лева от нестопанска дейност.
Разходите на партията надхвърлят 10,3 млн. лева, като 3,53 млн. лева от тях са за дарения. Административните разходи на ГЕРБ са в размер на 4,8 млн. лева.

Дарения (без условие) на БСП са в размер на 118,5 хил. лева. Партията разчита и на малко над 1 млн. лева от членски внос. Спрямо 2011 година обаче има спад – тогава от членски внос левицата беше привлякла 1,28 млн. лева. Основният приход и за БСП обаче е държавната субсидия, която достига 8,24 млн. лева.

През миналата година БСП е получила приходи на обща стойност от 9,42 млн. лева, или с около 500 хил. лева по-малко от 2011 година. В същото време разходите на партията са на стойност 8,36 млн. лева. Няма сериозни промени и в имотното състояние.

Приходите от субсидии на ДПС са в размер на 6,8 млн. лева, а от членски внос – приблизително 550 хил. лева. Като цяло през миналата година партията е получила 7,6 млн. лева, а разходите й достигат 4,6 млн. лева.

През 2012 година РЗС е получила субсидии от бюджета в размер на малко над 1 млн. лева. Членовете са допринесли с 2 хил. лева за приходите на партията. Разходите на партията са в размер на 600 хил. лева.

Значително по-големи са приходите от членски внос на "Атака" - 153 хил. лева, а получената субсидия е в размер на 2,5 млн. лева. 

От Сметната палата уточняват още, че партиите, които не са подали финансови отчети рискуват глоба в размер на между 5 и 10 хил. лева. Те ще останат и без субсидия от държавния бюджет за следващата година. От сайта на палатата става ясно, че 23 партии не са подали декларации, спазвайки крайния срок от 1 април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 0
markov
преди 11 години
И трите профила регистрирани днес, с по един коментар в възхвала на лудото Яне. Някои ни взема за много прости тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Anna_12 и Tanyaa, опитайте се да измислите нещо малко по-интелигентно, като сте се хванали на работа като платени писачи. Все пак четящите не са *** и им става ясно какви сте около петата дума. Смешно е, та чак жалко. И ефектът е обратен бай дъ уей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Майко мила какви са тея фенове на Яне, никнат като гъби тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 16
Somelierut
преди 11 години
Вярвам единствено на РЗС, Яне може и да греши някъде по пътя, но е налучкал вярната посока - Не на корупцията, Не на финансовата политика на ГЕРБ, и аут на всички комунисти от властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
jelenski
преди 11 години
ГЕРБ окрадаха държавата и народа. Ясно е от какво печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 15
Tanyaaa
преди 11 години
Колко малки са разходите на РЗС, а колко много работа свършиха: разкрития, тъмни далавери, сделки под масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Petiofi
преди 11 години
ГЕРБ, къде е остатъкът от 3 милиона лева? БСП, къде похарчихте 8 милиона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
Anna_12
преди 11 години
Оказва се, че можеш да направиш смислена предизборна кампания и без огромни бюджети. Подкрепям РЗС за разумните предложения и верния подход към избирателите. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още