IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните партии запазват подкрепа, въпреки социалните вълнения

Три партии добавят гласове в сравнение с януари – БСП, „Атака“ и ДСБ, сочи проучване на Института за модерна политика

14:38 | 08.03.13 г. 2
Основните партии запазват подкрепа, въпреки социалните вълнения

Автор: Веселина Йорданова

Пет партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес при деклариран вот от 62,6%, сочи проучване на Института за модерна политика на обществените нагласи по време на криза. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и "България за гражданите". Ако избирателната активност е по-ниска - 54,9%, близко до бариерата от 4% ще се окаже и ДСБ.

Социологическото изследване е правено в периода 18-26 февруари 2013 г. сред 980 пълнолетни българи чрез интервю „лице в лице“. Някои от респондентите дават отговори преди правителството да подаде оставка на 20 февруари, а други след това.

Ако изборите бяха днес, между 55 и 63 на сто от пълнолетните българи щяха да отидат до урните, прогнозират от Института. Всеки четвърти от 10 интервюирани са убедени на 100%, че ще пуснат бюлетина.

Данните за гласуващите в проценти като дял от всички избиратели показват, че при избирателна активност от 62,2% ГЕРБ би получила 24,1% електорална подкрепа, за БСП биха гласували 20,3%, ДПС ще вземе 4,6% от вота. За „Атака“ биха гласували 3,6 на сто, а за „България на гражданите“ 2,7%. 

Водещите партии горе-долу запазват своята електорална подкрепа и съотношението помежду си, отчитат от екипа. Изненадата е именно несбъдналото се очакване, че в условията на социална турбулентност партийно-политическата система ще претърпи далеч по-големи загуби от констатираните на терен, коментира политологът Емил Георгиев.

Има три партии, които добавят гласове в сравнение с януари – БСП, „Атака“ и ДСБ. ГЕРБ губи с 0,7 на сто спрямо януарските данни, а „България на гражданите“ е с най-сериозен спад от 4,8 на 2,7 на сто през февруари.

Данните показват, че 17% от участвалите в анкетата искат да ги управлява експертно правителство, 15,7 на сто дясноцентристко, а 14,1 на сто искат десен кабинет. За ляв кабинет и лявоцентристко управление се обявяват съответно 13,6% и 4,3%.

По принцип 30,3% гласуват за партията, която обещава промяна и бързо оправяне на положението. Близо 58 на сто обаче избират партията, на която симпатизират.

Над 50 на сто смятат, че политическата сила, на която симпатизират, трябва да се яви самостоятелно на изборите. За коалиция с една или две други партии са около 12%.

Общо 60,6% са убедени, че благополучието им зависи в много голяма или по-скоро в голяма степен от политиката.

На въпрос позицията на коя политическа сила по отношение на протестите е най-близо до вашата, 16,9% посочват тази на ГЕРБ, 12,1 на сто позицията на БСП, а 3,6% - реакцията на „Атака“.  Най-голям дял обаче декларират, че няма политическа партия, чиято позиция за протестите да съвпада с тяхната.

Икономическото състояние на България през последната година е лошо, смятат 91,6 на сто от интервюираните българи. 22,1% смятат, че за да се подобри състоянието на страната, трябва да се променят определени закони, а 21,9%, че трябва да се смени правителството.

Около 20 на сто залагат на нов парламент. Сериозен процент – 15,9 отговарят, че най-важно е да се реформира съдебната система, както и да се приеме нова Конституция – 14,8%.

За икономическа политика срещу властта на монополите и по-малко финансова дисциплина се обявяват протестиращите и тези нагласи намират отражение в отговорите на въпроса какво бихте направили, ако сте на мястото на финансовия министър. Над 38 на сто биха увеличили минималната работна заплата, а други 30,5% ще вдигнат пенсиите. Едва около 5% от респондентите смятат да повишат социалните помощи.

Близо 95 на сто оценяват претенциите срещу електроразпределителните дружества като справедливи. Едва 1,7% от тях не смятат така.

Нова актуалност придобива и темата за атентата в Бургас. Във връзка с обявените „обосновани предположения“ от вътрешния министър Цветан Цветанов за връзка на ливанската шиитска групировка Хизбула с атентата, 37,9 на сто смятат, че е имало външен натиск върху кабинета за тази позиция. Според 14,3 % по-скоро не е имало такъв. Близо 39 на сто толкова смятат, че това ще се отрази отрицателно на рейтинга на управляващите.

Още новини от България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Изкушавам се, да постна тук едни диалози, за да стане ясно защо никога тия които са управлявали преди ГЕРБ няма да спечелят! :D:D ...Internet е голяма работа да знаеш. Хората четат! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
ДОБРЕ,- АМА, ПЪРВИ АПРИЛ Е ОЩЕ ДАЛЕЧЕ...ХА-ХА-ХА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още