Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отново може да се спират мощности заради ниското потребление на ток

Износът също е ограничен, като една от причините е планов ремонт на електропровод за Гърция, съобщиха от ЕСО

И през тази година може да се наложи извеждане на мощности от енергийната система на България. Потреблението е ниско – традиционно за сезона, когато вече няма нужда от отоплителни уреди, а температурите не да толкова високи, за да се налага включване на охлаждащи уреди.

Товарите на системата са между 3 и 4 хил. мегавата, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като основната енергия, която се потребява в момента, се произвежда от кондензационните централи (почти 43%).

Още по темата

Единият блок на АЕЦ „Козлодуй“ е в планов ремонт, който трябва да приключи до края на май, затова и делът на централата в момента е почти 23 на сто.

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов коментира пред БНР, че заради ниските товари може да се наложи мощностите в страната да не бъдат напълно натоварени. Освен ниското вътрешно потребление износът също е свит – до около 500 – 600 мегавата. Една от причините за намаления износ е планов ремонт на електропровод за Гърция.

„Най-натоварени са ВЕЦ-овете на Националната електрическа компания (НЕК)“, допълни още Йотов.

Подобна ситуация беше наблюдавана и през миналите години. Тогава ЕСО изключваше мощности и основно електричество в страната се произвеждаше от водните централи, чието производство реално трябва да бъде едно от най-евтините, заради снеготопенето и оттока на водите.

Йотов коментира още, че ограничаването на мощностите през тази година може да бъде сведено и само до пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ - той да не бъде натоварен на пълна мощност, когато бъде включен в паралел с енергийната система. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Северно или Южно Черноморие - къде сезонът ще е по-силен?