IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри дарение от 50 хил. дози ваксини на Pfizer за РСМ

България ще продаде на Норвегия 100 хил. дози от ваксината на Moderna със срок на годност до ноември и декември тази година

12:24 | 08.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Дарението от 50 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer за Република Северна Македония (РСМ) бе окончателно одобрено от Народното събрание.

То предизвика и спорове в пленарната зала, но министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров аргументира стъпката с това, че срокът на годност на въпросните дози изтича, а в България няма достатъчно силен интерес към ваксинацията.

„Ние като правителство поехме този ангажимент, вярвайки, че няма Народно събрание, което да не подкрепи, ратифицирайки такъв договор, след като изборът е или да унищожим тези ваксини, или да ги дарим на друга страна. Ако вие сте против това да бъдат дарявани или продавани тия ваксини, предпочитате да бъдат унищожавани, кажете го ясно, така че и следващото служебно правителство, което и да е то, да знае и въобще да не пристъпва към подобен тип процедури“, каза Стойчо Кацаров, цитиран от БНР. 

След неговото изказване този законопроект бе ратифициран и на второ четене. 

Спор в пленарната зала предизвика ратификацията на споразумението с Норвегия. То е за препродажба на 100 хил. дози от ваксината на Moderna за над 3,7 млн. лева. От ГЕРБ изразиха съмнения в необходимостта от тези сделки.

„Като се има предвид, че никой не е виждал договорите, предлагат се по много странен механизъм за ратификация, т.е. по странни членове от Конституцията, които нямат касателство по темата, нещата започват да изглеждат наистина подозрителни“, каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Споразумението за препродажба на ваксини на Норвегия беше ратифицирано на първо четене с единодушие, като депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването.

На първо четене беше одобрено и дарение от ваксини на AstraZeneca за Босна и Херцеговина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
IMRO
преди 2 години
Благодарение на антиваксърските *** сме първи по смъртност и последни по ваксинация срещу Ковид - и даряваме ваксини по $17 бройката. Евала за пореден път на "най-умния и красив народ" в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Най-хубавото е, че дарихме ваксини първо на Бутан (дето половината не знаят къде е на картата), отколкото на макетата, да си знаят просто, че ни е през шнорхелите за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още