Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът отхвърли кандидатурите за заместник-председатели на КФН

Според БСП управляващите опитват да наложат едноличен тип на управление на регулатора

Парламентът отхвърли кандидатурите за заместник-председатели на КФН

Кандидатите за заместник на Карина Караиванова. Снимка: Олег Попов. Investor Media Group

Парламентът отхвърли кандидатурите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Да отговаря за надзора над инвестиционната дейност бе предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов, но ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не успяха да съберат достатъчно гласове в тяхна подкрепа.

Предложението бе отхвърлено с 90 гласа „за“, 110 „против“ и 15 „въздържал се“. То беше внесено от председателя на КФН Карина Караиванова в средата на юли.

Припомняме, че бюджетната комисия в парламента не успя да приеме в края на миналата година промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за заместник-председатели на КФН. Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността. 

В крайна сметка процедурните правила за избор бяха приети от депутатите на 26 юни тази година. 

Още по темата

Кандидатурите обаче не се харесаха на част от народните представители, въпреки че Карина Караиванови ги определи като „безспорни професионалисти с безупречна репутация“. Според шефа на КФН новите попълнения в надзора ще допринесат за работата на комисията и повишаването на нейния потенциал.

От "БСП за България" обаче коментираха, че целта не била по-качествен регулатор на небанковия сектор, а налагане на едноличен тип на управление

Румен Гечев изтъкна, че трябва да се установи доколко кандидатите отговарят на изискванията за постове, които трябва да заемат. „Става дума за управление и контрол на десетки милиарди лева и касае интересите на много българи и затова изискванията ни трябва да бъдат високи в изпълнение на изискванията на тези длъжности”, категоричен бе Гечев.

Той добави, че КФН не е по-маловажна институция от Българска народна банка (БНБ) и е несериозно да се предлагат такива кандидатури.

„Румен Соколов има образование в друга област. Професионалният му опит е впечатляващ, но не е в тази сфера. Как се обвързва образованието и практиката с управлението на милиарди левове? Няма да подкрепим тези две кандидатури”, заяви той от парламентарната трибуна.

Гечев попита и защо не са предприети стъпки да остане на поста си Владимир Савов, който в момента отговаря за „Надзор над инвестиционната дейност" и е много по-подходящ. 

Никой от ГЕРБ не се опита да защити двете кандидатури, председателят на КФН също не взе думата, въпреки че ѝ бе предоставена. 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нов етап в развитието на трудовия пазар