Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът прие на първо четене създаването на „Държавна петролна компания“

„За“ промените гласуваха 143 народни представители срещу един „против“ и четирима „въздържали се“

Парламентът прие на първо четене създаването на „Държавна петролна компания“

Снимка: Bloomberg L.P.

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се създава „Държавна петролна компания“.

„За“ промените гласуваха 143 народни представители срещу един „против“ и четирима „въздържали се“. 

Още по темата

Предложението е предприятието да бъде към министъра на икономиката. Идеята е основната дейност на Държавната петролна компания да бъде насочена към създаване, съхраняване, опазване и обновяване на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Създаването на петролна компания дава възможност на държавата да влезе на пазара с горива, като създаде собствени бензиностанции. Освен тях се предвиждат и данъчни складове, в които ще бъде съхранявано горивото от държавния резерв.

Мотивите за предложенията, направени от кабинета, са прозрачност, по-голяма конкуренция, както и възможно най-ниска цена за потребителя. Предвижда се с правилник, приет от Министерския съвет, да се уредят изцяло дейността на предприятието и правомощията на управленските органи.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви преди гласуването, че за момента е изключително трудно да се докаже наличието на картел при горивата и поради тази причина държавата ще се намеси на пазара. Той посочи, че няма как да бъде направен щателен анализ на бензиностанциите, тъй като все още няма закон и не съществува правна норма за възлагане на подобен анализ.

Караниколов изтъкна, че държавните бензиностанции ще бъдат снабдени и с пунктове за зареждане на електрически превозни средства, като правителството обсъжда с инвеститори и присъствието на алтернативни горива като водорода.

Депутатът на ГЕРБ Димитър Бойчев заяви от своя страна, че винаги, когато е правен секторен анализ от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тя констатира в докладите си, че има концентрация по отношение на данъчните складове на големи играчи и съществува възможност за манипулиране на цената на горивата, които влизат в държавата.

„Една голяма част от манипулирането на цените може да става именно чрез данъчните складове. Затова приветствам намесата на държавата в тази област“, заяви Бойчев.

Очаквайте допълнителна информация.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
1
 
12
преди 1 година
Корекоми, кога ще има?Да си купя някой валутен лев, че ми са се прияли Тоблерони и шоколадови яйца!Хахаха
0
 
2
 
11
преди 1 година
Спокойно каквото и да правят няма да е за държавата и за народа. Как се взимат на някои бизнеса или ще избутат някоя корпорация то ще дойда набутат тяхна така че печалбата да отива в някаква друга посока. Народеца както казва един мастит журналист, бял ден няма да види.. държава в която Цари беззаконие, където избирателно се гонят престъпници не очаквайте нищо добро
0
 
1
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
А защо не помислите,че държавата ще се опита да се "отърве" от Лукойл.....?
0
 
5
 
9
Shadow1 до: Zlato
преди 1 година
Няма профилна снимка
Съвсем не е нужно населението да нараства за да е успешна една инвестиция. Това е просто бонус, нищо повече нищо по-малко. Има достатъчно други начини за да се генерира оборот. Например: повишаване покупателна способност, временно пребиваващи и транзитно преминаващи(или туризъм), износ. Да никога няма да настигнем по БВП Германия но това не пречи да ги настигнем по БВП на глава от населението. Твоята теория напрактика гласи че населението=просперитет, от което следва че повече население=по-богата държава, понеже по-малко население казваш че задължително ще доведе до повече обедняване. Е статистиката не е на твоя страна, има достатъчно държави с по-малко население от нашата, които се справят повече от прилично.
3
 
6
 
8
zelka007 до: Zlato
преди 1 година
на ЛУК оборота постоянно расте , какъв намаляващ пазар какво намаляващо население ... :))) ... те въртят около 6млрд. лева на година . рафинерията постоянно се модернизира , мисля че не остана инсталация от "онова" време . построиха около 10-15 нови инсталации . имат инвестиционна програма за 5 години напред какво ще правят . имат пазар из цяла европа . проблемът се нарича контрол и данъчни складове (държат около 95% от складовете) , въобще не иде реч за бензиностанции по обезлюдените места ... и то проблемът е , че са голяма фирма за мащабът на държавата ни и дълги години са били толерирани по всякакви направления ... прави сметка , че например бюджета дали ще излезе на плюс или на минус зависи от това кога те ще наредят превод ... :))) ... съхраняват един куп неща като държавен резерв - авиационни горива и смазки , автомобилни , корабни ... с един телефонен разговор могат да спрат цял отрасъл в държавата ... и понеже капацитета на Бащицата е всичко да се прави на коляно и ушенце и с телефон , не казвам че не се справя , но това не е начин на управление на държава претендираща за част от ЕС , и сега този стил на управление му връща всичкото негатив който води след себе си ... :))) ... сигурно имат някакви договорки , предполагам има някакви практики данъчни , дето и двете страни не искат да са публични ... :))) ... както писах по-горе , всички негативи които влачи след себе си играта на белот ...

Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто