IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие облекчението за таксиметровите водачи

Срокът на валидност на удостоверенията на таксиметровите шофьори се удължава без да се налага те повторно да се явяват на изпит

15:11 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Удостоверенията на водачите на леки таксиметрови автомобили запазват действието си до 30 юни 2018 г., реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за автомобилните превози. 

Предишните разпоредби предвиждаха удостоверенията да са валидни до края на тази година, предава БТА. 

Парламентът даде възможност за удължаване с още пет години на срока на валидност на удостоверенията на таксиметровите шофьори без полагане на изпит. Условието е водачите да отговарят на законовите изисквания и да подадат заявление за преиздаване в 14-дневен срок преди изтичане на валидността на удостоверенията им.

С измененията в закона се облекчават 70 хил. водачи с издадени вече удостоверения, така че те да не се длъжни да представят всички документи, които се изискват при първоначално издаване на удостоверението, включително и да се явяват отново на изпит.

Георги Свиленски от "БСП за България" отбеляза, че преди две години с промени в закона управляващите са искали да дисциплинират бранша, но едно по едно предложенията отпадат.

Защо "Автомобилна администрация" не си мръдна пръста да накара таксиметровите шофьори да се пререгистрират, попита той и сам си отговори - защото по време на предизборната кампания от ГЕРБ са им обещали да удължат срока, за да гласуват за тях.

Станислав Иванов от ГЕРБ обясни, че няма как един изпит да се държи два пъти и затова е нужна промяна в закона. Тези 70 хил. таксита няма как в рамките на 2 месеца, 3 месеца, дори половин година да се пререгистрират, може би щяха да се случат пререгистрациите, ако служебният кабинет работеше по тази тема, коментира той.

Работата на служебния кабинет е да прави избори, репликира го Свиленски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още