Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пазарът на труда ще изисква адаптация към технологиите, твърди икономист

Основното предизвикателство е хората да бъдат подготвени за новите работни позиции, каза Петър Ганев

Пазарът на труда ще изисква адаптация към технологиите, твърди икономист

Снимка: Pixabay

Голямото предизвикателство на пазара на труда е как всички да имат умения за новия по-технологичен свят. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев пред БНР в контекста на искането за нова политика по доходите, обвързана с дигитализацията и навлизането на новите технологии.

Ганев коментира последствията от процеса на дигитализация, като изтъкна, че навлизането на технологиите не означава, че работните позиции ще станат по-малко, а означава, че ще са повече, но по-сложни.

Страховете, че навлизането на технологиите, които могат да свършат някаква работа, особено в индустрията автоматично означава по-малко работа за хората, това по-скоро е доказано, че не е така. На практика има повече и по-добре платени работни места. Разбира се, с тази уговорка, че тази работа става по-сложна, съответно – трябва да има повече знания и повече квалификация, посочи икономистът. 

Още по темата

Основното предизвикателство е хората да бъдат подготвени за новите работни позиции, отбеляза Петър Ганев.

„И в момента има много работни места – в индустрията конкретно, които за да бъдат заети, трябват специфични умения, които голяма част от работниците – тези, които в момента са безработни, на практика ги нямат“, посочи Ганев, припомняйки, че вече над една трета от фирмите в България казват, че биха наели човек, имат работа, за да наемат човек, но не могат да намерят подходящ.

Петър Ганев припомни, че образованието е основният фактор за пазара на труда, като "ножицата" в заплащането по критериите квалификация и образованите ще се отваря все повече.

Той подчерта, че с навлизането на нови технологии пазарът на труда ще става по- променлив и по-несигурен.

„Това е голямото предизвикателство – то е и в сферата на образованието - как да направим така, че на практика всички работници да имат умения и да бъдат адекватни на новия, наистина доста по-технологичен свят“, отбеляза той.

Икономистът посочи, че дори и да има бум в икономиката, хората, които нямат адекватни технологични познания и умения и нужната квалификация, е много вероятно пак да останат извън пазара на труда.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Димитър Главчев остава депутат