Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пчелари пак поискаха субсидиране от държавата

Според бранша цените на българския мед вече са стигнали дъното

Пчелари пак поискаха субсидиране от държавата

Снимка: Pixabay

Ниските изкупни цени, проблемите със здравословния статус на пчелните семейства поради липсата на адекватен контрол и профилактични прегледи от страна на БАБХ, както и отравянията на пчелите с пестициди са най-големите предизвикателства пред бранша. Това обяви на пресконференция в БТА днес зооинж. Михаил Михайлов, председател на Столичния браншови пчеларски съюз.

Той добави, че тази сутрин е внесъл в МЗХГ искане за субсидиране на всички пчелари с регистрирани пчели. По думите му директното субсидиране е неотложен ангажимент на държавата, тъй като чрез новата програма на Общата селскостопанска политика /ОСП/ сме "натикани" в една зелена архитектура, която не позволява директно подпомагане и то трябва да дойде от самата държава.

Цените на българския мед са ударили дъното от 3,00 – 3,20 лв/кг на едро заради вноса на украински мед, чийто показатели, заради сходните географски ширини, съвпадат с тези на нашия мед. За сравнение цените в Румъния, Гърция и Турция на меда варират от 10,00 до 12,00 и нагоре лв/кг., посочи Михайлов. Една от причините за това е и Търговско споразумение между Европейската комисия и търговския блок Меркосур. В него влизат Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай. Това споразумение предвижда безмитен внос на 45 хиляди тона от сладката храна от Меркосур в ЕС. Това според специалиста ще затвори изцяло пазарите на български мед в Европа, понеже цените, на които ще влезе медът от Латинска Америка, ще бъдат изключително ниски. Освен това тези нови вносни количества мед ще свалят допълнително цените. 

Още по темата

Производството на мед в България е около 10-15 хил. тона на година, което ни отрежда междинно място сред страните от ЕС, каза зооинж. Михайлов. Унгария е с 20 хил. тона годишно производство, Гърция - между 15 и 20 хил. тона, а Словения от 1 до 5 хиляди тона. 

Проблемът при нас е ниската култура на консумация - от едва 250 до максимум 450 грама годишно, за разлика от страни като Гърция, Германия и други, които консумират почти целия си произведен мед, с което вдигат и изкупните му цени. Това е жалко, защото българският мед е с изключителни физико-химични, органолептични и други показатели, които го правят превъзходна храна и лекарство за хората, коментира Михайлов. Жалко е и че все още нямаме българска марка мед и той все още е неразпознаваем на международния пазар заради пропусната възможност преди време. Само Странджанският мед е с регистрирано наименование за произход."

"Ние трябва в най-скоро време да се регистрираме и афишираме и тогава да претендираме за по-висока цена", коментира Михайлов. Причина за проблемите според него е и липсата на обединение в бранша, разделен между 17 отделни организации. В момента на път е да създаде и ново обединение на около 30 общински дружества, информира той.

Страната ни изнася традиционно 3/4 или около 7-8 хил. тона мед и 1/4 остава за вътрешна консумация. Ниските изкупни цени обаче убиват производителите, а нелоялни, масово разпространени, търговски практики да се внася чужд /предимно китайски и украински мед/ у нас, който след това да се реекспортира преопакован като български, срива имиджа ни на международните пазари, твърдят от бранша.

Михаил Михайлов обяви още, че в рамките на тазгодишния Софийски фестивал на меда - зима 2019 г. от 15 до 20 декември под купола на Ларгото в столицата ще се състои Изложбата - базар на пчелен мед и други пчелни продукти. Целта на проявата е популяризиране на българските качествените пчелни продукти, тяхното реализиране и печелене на нови потребители чрез директния контакт производител - потребител. 

/БТА/

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември