Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петролният бранш: Не знаехме за идеята на държавата да влезе на пазара на горива

Няма напрежение в бранша въпреки постоянните проверки през последните три месеца, каза Живодар Терзиев

Петролният бранш: Не знаехме за идеята на държавата да влезе на пазара на горива

Снимка: Боби Тошев /БГНЕС

Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара на горива чрез създаване на държавна петролна компания с верига от бензиностанции. Това каза пред bTV председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ Живодар Терзиев. По думите му от бранша имат нужда да разберат какви ще бъдат целите на държавното предприятие. Той обяви, че проблем ще бъде малкият резерв в държавата от нефтени продукти. Терзиев изрази притеснения дали ще има лоялна конкуренция на пазара.

„Ако целта на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара. Притеснения преди да прочетем целите аз нямам. Всеки е добре дошъл, конкурентен е пазарът, дали ще влязат двама, трима или петима играчи – досега не са били проблем“, каза той и допълни, че са готови да поканят държавната компания в асоциацията. Председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ посочи, че има три хипотези за създаването на държавна петролна компания. Първата е да се направят бензиностанции в малки населени места, където достъпът до гориво е ограничен.

Още по темата
Втората е да се увеличи качеството и стандартът, а сивата икономика да се ограничи. Така държавната компания ще се превърне във водеща верига сред клиентите, но това не винаги е свързано с ниски цени. Трета цел, според Терзиев, е да се поддържат ниски цени на държавните бензиностанции. „Това предприятие трябва да се разгледа в две направления – търговия на едро и бензиностанции. Хората, електоратът ще се зарадват на бензиностанциите като олтар за зареждане на дори отрицателна стойност. Това обаче няма как да се случи поне в следващите 12 месеца“, допълни той.

Терзиев беше категоричен, че няма напрежение в бранша въпреки постоянните проверки през изминалите три месеца. „В момента сме притиснати и това не е добре. Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 0,50 лв. Пазарът се определя от търсенето. Последните 100 дни на пазара има доволно различни цени и предлагания. Който търси ниска цена, той не е обременен да я получи. Преди години бяхме обвинявани защо всички цени са еднакви, а сега защо са различни. Е, няма угодия“, допълни той.

Българската стопанска камара е била учудена от предложението за верига държавни бензиностанции, каза председателят на камарата Радосвет Радев пред БНТ. Според Радев в 21 век държавата не трябва да прави инвестиции в такъв конкурентен бизнес.

„Защо да има държавни бензиностанции, пък да има частни болници? Човек започва да си задава такива въпроси“, каза той.

Радев обясни, че държавата има инструменти, с които да създаде конкурентен бизнес. Ако е имало картелиране, е трябвало да бъдат наказани тези, които са го картелирали, допълни той. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 0,50 лв. Пазарът се определя от търсенето
---
доста нагло изказване... това може да важи за международния пазар, но не и този на дребно у нас...
1
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А бе, по света се чува за някакви протести в България. Дали е истина или е фалшива новина? Инвестора дали има информация?

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември