Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Москов: Върнахме контрола в здравеопазването

Той призова новото правителство да реши въпроса със задълженията на държавните болници

Петър Москов: Върнахме контрола в здравеопазването

Снимка: БТА

За последните две години управление екипът на здравното министерство е променил системата от бизнес ориентиран модел към модел, ориентиран към пациента. С това се похвали министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, който отчете работата си през последните две години като министър.

Министерството на здравеопазването си постави за цел връщане на държавността и налагане на ясни правила и контролни механизми, каза той, цитиран от БТА.

Москов отчете като успех направените нормативни промени, според които фирмите са задължени да дават на НЗОК отстъпки от цените на лекарствата. От тази година Касата ще плаща напълно и медикамент за лечение на есенциална хипертония. Особено горди сме от сключеното споразумение с Румъния за общо договаряне на отстъпки за скъпоструващи лекарства, каза още Москов.

В сферата на лекарствената политика предстои създаване на Национална аптечна карта, при необходимост - ограничаване на износа на лекарства, евентуално връщане на лекарства, които са били изключени от Позитивния лекарствен списък, допълни той. 

В областта на спешната помощ Москов посочи като постижение повишаването на възнагражденията, увеличаване на броя на постъпващите лекари в центровете за спешна помощ, обучението на парамедици, ремонтиране на сградния фонд за центрове за спешна помощ.

В болничната и извънболничната помощ са увеличени средствата и дейностите, които се извършват. Увеличени са и средствата за капиталови разходи за държавните болници, каза той. И припомни, че с приетата миналата година Национална здравна карта със задължителен характер е въведен механизъм за планиране на публичните и частните инвестиции.

Причините за натрупването на задълженията на болниците са били незаинтересованост на собственика, наличие на частни структури в държавни болници, партийни назначения, лоши процедури по обществени поръчки и др., каза Москов.

По думите му задълженията на държавните болници към момента са 411 млн. лв., като 150 млн. лв. са в просрочие.

Според него държавата трябва да влезе в ролята си и да реши въпроса със задълженията на държавните болници.

Москов посочи, че държавните болници не трябва да бъдат повече търговски дружества. Разходите по поддръжка на инфраструктурата трябва да бъдат осигурявани от собственика на лечебното заведение, а средствата от НЗОК да бъдат само за лечение на болните.

Москов посочи и постиженията на МЗ в областта на развитието на човешките ресурси, на създадените национални програми за профилактика на различни заболявания, както и за детско и майчино здравеопазване.

"Намаляха керваните към Турция", каза Москов по повод на българите с онкологично заболяване, които са потърсили лечение в съседната държава поради липса на такава възможност в България.

Москов отчете като несвършена работа остойностяването на медицинските дейности, но увери, че тази методика е в крайна фаза.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 години
Отново задълженията на болниците са близо 0.5 милиарда лв Както винаги в последните 10 години И както винаги ще ги плати държавата Независимо как са се управлявали болниците Защо си мисля че министър на здравеопазването и директори на болниците не трябва да бъдат лекари а финансисти мениджъри И тогава със сигурност пациентите ще бъдат лекувани а не одирани

Още от Икономика и политика
Малките български общини в 6 графики