Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Мутафчиев: Необходим е анализ на концесията на летище София

Правителството трябва да има ясна инфраструктурна политика с приоритетните коридори, които ще свързват България с европейските, съветва експертът

гледано: 1593   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Новата процедура по концесията на летище София все още не е изцяло ясна. Необходимо е да се намери правилността на решението дали трябва да има концесия или не. Това каза Петър Мутафчиев, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Въпросът е дали има верния и точен анализ, който да посочи правилния път за развитието на летище София. Когато има нужда от инвестиции, трябва да се върви безспорно към концесия. Министерството на транспорта обаче залага в плана за концесия на летището инвестиция след десет години. Това е достатъчно показателно, че към момента концесионирането на летището не  е наложително“, смята той.

Мутафчиев коментира и китайския интерес в България и бъдещите инвестиции в страната след проведената Среща на върха в София между страните от Източна и Централна Европа и Kитай.

„Инвестициите на Китай в България са оптимистични, въпросът е до каква степен ще се споразумеят правителствата на държавите. Условията са доста различни като правила в двете държави и това е една от най-големите пречки“, посочи бившият транспортен министър.

Според него в общите намерения за инвестиции се поставя един много важен въпрос и това е темата за АЕЦ „Белене“.

“Този процес именно трябва да е приоритетен за българското правителство, убеден е Мутафчиев.– Реално е започването на процеса за изграждане на АЕЦ „Белене“, тъй като позициите на България вече са ясни. Инвеститор се търси. Това води до по-голям реализъм. Важно е срещите между България и Китай да са регулярни и да има надграждане на взаимоотношенията.“

По темата за подписаните рамкови споразумения с китайски компании за сътрудничество по инфраструктурни проекти в България и реализма за изпълнението им Петър Мутафчиев отново посочи българското правителство и неговите решения като основен фактор.

„Правителството трябва да има една ясна инфраструктурна политика при изграждане на магистрали в страната. Трябва да се посочи кои точно ще са приоритетните коридори, които ще свързват България с европейските“, съветва експертът.

Защо Коридор №8 не беше включен в европейската директива за „Свързана Европа“? Защо кредитирането и инвестициите със страни извън ЕС се случват по-бързо?

Вижте целия разговор във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
„Въпросът е дали има верния и точен анализ, който да посочи правилния път за развитието на летище София."
Ами анализът е направен от Световната банка и ЕВБР. Кой, според Мутафчиев, има по-голяма експертиза в областта?
"Министерство на транспорта залага в плана за концесия на летището инвестиция след десет години. Това е достатъчно показателно, че към момента концесионирането на летището не е наложително“, смята той."
Инвестицията в нов терминал се залага ДО десетата, а не след десетата година. По-най оптимистични прогнози проекта може да се реализира за 5 години, в т.ч. проектиране, отчуждения, разрешение за строеж, изграждане. Т.е. очевидно има нужда от инвестиция съвсем скоро.
Освен горните аргументи можем да посочим и съвсем прост и практичен такъв. Управлявано от държавата летището печели по 6-7- млн. средно годишно в последните 10 години. За 35 години би спечелило под 250 млн. Ако ги дисконтираме с 4 % ще падне под 200 млн. А концесионера ще плати 550 млн. на куп, сега. Плюс поне 15 млн. за всяка година.
Очевадно е, че варианта с концесионер е по-добър за бюджета!

Още от Икономика и политика
Парламентът гласува окончателно либерализацията на железопътния транспорт