Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Питейната вода в България няма отклонения от нормите според доклад

Докладът на временната парламентарна комисия бе приет от парламента

Питейната вода в България няма отклонения от нормите според доклад

Снимка: Pixabay

Питейната вода на територията на България няма отклонения от нормите. Това е записано в доклад на временната парламентарна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България.

В доклада се посочва, че здравните органи, управителите на ВиК дружествата и кметове категорично декларират, че в резултат на предприетите мерки няма питейна вода, доставяна до крайния консуматор, с отклонения в изискванията за качество по здравно значими радиологични показатели и представляваща реална или потенциална опасност за здравето на хората. 

Докладът беше приет от парламента и ще бъде изпратен до Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предава БТА.

Още по темата

В констатациите на доклада се посочва, че в отделни райони на страната отклоненията в нормите за вода, ползвана за питейни нужди, са по-чести и периодично се отчитат временни или трайни завишения в някои от показателите. Но са били предприети мерки. Създадена е междуведомствената работна група, в която участват представители на МЗ, МОСВ, МРРБ.

Временната комисия препоръчва тази работна група да има постоянно действие и да се отчита на 6 месеца пред парламента.

Няма кладенец, водоизточник, неотговарящ на нормите, подчерта председателят на временната комисия Георги Колев от Обединените патриоти.

Елена Йончева от БСП заяви, че към доклада липсва изследване на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, който давал отговор на въпроса дали водата в Хасково е опасна за здравето. По думите й от доклада не става ясно и кой носи отговорност за замърсяването.

Колев отговори, че всички, постъпили в комисията документи, са били приложени.

Докладът не посочва кой е замърсил водоизточниците в района на Хасково, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че всеки специалист, изслушан в комисията, е имал различно мнение за това каква е причината за замърсяването на водата в Хасково. По думите му обаче хората могат да бъдат спокойни, че замърсена вода не е била пускана във водопреносната мрежа.  

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как екоминистерството иска да спре замърсяването на въздуха?