Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пл. Киров: От настройването на машините зависи как ще се отрази вотът на избирателите

ЦИК трябва да организира въвеждането на машинното гласуване, посочи професорът по „Конституционно право“

гледано: 2428   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Не може да се приеме, че едно машинно гласуване само по себе си е противоконституционно, най-малкото защото един такъв вот се провежда и в други страни, които са демократични.Така коментира рисковете в бъдещия вот в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ към Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Още по темата

Според него от настройването и сертификацията на машините зависи колко правилно ще бъде отразен вотът на избирателите. 

Според него друг е въпросът доколко с въвеждането на масовото гласуване с машини във всички секции с над 300 избиратели ще стигне изборният ден, за да могат хората да се ориентират в използването на технология, която не им е толкова позната.

Експертът подчерта ясно и ролята на Централната избирателна комисия (ЦИК), която трябва да информира гласоподавателите за начина, по който ще се реализира машинният вот.

„Съставът на комисията беше намален от 20 на 15 членове като при това се показва и разнообразие на професии, които не бива да имат място в тази среда“, е мнението на проф. Киров. Той отбеляза, че в състава на ЦИК трябва да влязат преди всичко юристи, математици и информатици.

Проф. Киров напомни, че към този момент в състава на ЦИК влизат осем юристи и седем специалисти с друго образование.

Още по темата

По време на разговора беше разгледана темата за сериозното напрежение на политическата сцена относно ревизията на сегашното управление. Според Киров, бъдещото служебно правителство няма да има време да се занимава с ревизия.

По думите на проф. Киров всеки един министър би могъл да направи такава проверка, но според него служебното правителство ще има сериозни задачи свързани с пандемичната обстановка.

„Важно е да се видят как ще бъдат преодолени икономическите последици от тази пандемия. В този смисъл работата на служебното правителство ще бъде много важна“, посочи Пламен Киров.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*