Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Починалите у нас от тютюнопушене са много повече, отколкото от COVID-19

Мерките за ограничаване на глобалната епидемия от тютюнопушене изглеждат недостатъчни и непропорционални

Починалите у нас от тютюнопушене са много повече, отколкото от COVID-19

Снимка: Pixabay

През последните шест месеца много повече хора са загубили живота си от тютюнопушене, отколкото от коронавирус. Според изследване за шест месеца болестта е погубила 68 души в България, а в световен мащаб - 224 172. А тютюнопушенето е довело до смъртта на 11 048 души у нас и 3 532 583 по света.

Това обявиха Коалицията за живот без тютюнев дим и Офисът на Световната здравна организация в България на 31 май 2020 г. на съвместна пресконференция, посветена на Световния ден без тютюнопушене.

Въпреки че глобалната епидемия от тютюнопушене е погубила много повече човешки животи от COVID-19, мерките за ограничаването ѝ изглеждат недостатъчни и непропорционални. Същевременно българските деца и младежи се нареждат на първите места по тютюнопушене, а иновативните продукти и агресивните кампании на тютюневата индустрия представляват все по-голяма заплаха за тях.

Тютюнопушенето взема повече жертви от COVID-19 и застрашава повече младите и активни групи от населението, включително бъдещите майки, обяви Христо Иванов, научен сътрудник към Коалицията за живот без тютюнев дим, който представи данни от сравнително изследване между COVID-19 и тютюнопушенето. 

Още по темата

“Въпреки че обществената и електорална подкрепа в България за решителни действия срещу тютюнопушенето е равностойна, и дори надвишава, тази за мерките срещу COVID-19, решителността за ефективни действия за намаляване на жертвите от тютюнопушенето у нас изглежда несъразмерно по-малка от тази, демонстрирана спрямо COVID-19 през първите 6 месеца на пандемията”, подчерта Иванов.

Същевременно българските деца и младежи на 11 и 15 години се нареждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред 45 европейски страни, сочат данни от доклад “На фокус: здравето и благополучието на юношите“ на СЗО, представени на пресконференцията. Докладът представя резултати от изследването „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC“, което се провежда на всеки четири години.

Според данните пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а делът им достига до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните момичета. “Данните за тютюнопушенето сред децата са наистина опустошаващи. Тази година темата на 31 май, определена от СЗО, е “Защита на младежите от манипулациите на индустрията и от употреба на тютюн и никотин”. И ние като общество сме длъжни да направим всичко възможно, за да ги предпазим от тази смъртоносна опасност”, коментира доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България.

“Една от сериозните заплахи пред младите хора днес са новите тютюневи продукти, които индустрията промотира с все по-привлекателни и агресивни реклами”, предупреди д-р Гергана Гешанова. Тя заяви, че са необходими строги регулации за този тип продукти като превантивна мярка и се позова на становище на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания.

В подкрепа на превенцията на тютюнопушенето сред младите хора се изказа и Антоана Гочева, заместник-председател на Асоциацията на студентите медици в София и национален отговорник по обществено здраве. За да отговори на систематичните, агресивни и продължителни тактики на тютюневата индустрия за привличане на ново поколение потребители на тютюн, по повод 31 май, Световната здравна организация обяви кампания в световен мащаб, която цели да предпази децата и младите хора от смъртоносното въздействие на тютюнопушенето.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
2
 
12
khao до: V.At.
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
щото по принцип пък има връзка между цигарите и тоя вирус... нали :) а починалите от токов удар как са ?
2
 
2
 
11
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да, както винаги. Една статия, насочена против тютюнопушенето се превръща в дебат за Путин, Тръмп и т.н. Като навремето скеча за краставицата. Или вица за Иванчо, който каквото и да му покажеш си мисли за секс.
3
 
2
 
10
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Точно така, изскимти поредната си глупост, щото по същество - нищо.

Кажи, бе, кой нареди на Малкото Пу да затвори расийката? Нали си специалист - разбирач, знаещ как били накарали правителствата по света да затворят?!

Айде, казвай, кой?
2
 
4
 
9
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Лапников , време е за апчето ...
4
 
2
 
8
Dr. Vatnikov до: Hahoto
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ахааа, значи когато Малкото Пу затваря, всичко е наред и ОК, но когато Белия свят затвори, са загyбеняци и някой им нарежда?!

Ей това е логика, гаспада шизофреници!

Още от Икономика и политика
Одържавяването на лотариите остава в сила