Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Под 20% от имотите в България са застраховани

Ако една къща струва 20 хил. лв., то застраховката ѝ ще бъде около 40 лв. на година, твърди експерт

Под 20% от имотите в България са застраховани

Снимка: Pixabay

Под 20% от имотите в България са застраховани. При земеделските стопани процентът е още по-малък. Това коментира в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) Станислав Иванов, експерт по имуществено застраховане и представител на Асоциацията на българските застрахователи.

Той уточни, че въпросните 20% при имуществените застраховки са главно благодарение на банките, които изискват обезпечение и задължително застраховане на имуществото, за което се тегли кредит.

Иванов опроверга твърденията, че застраховането е скъпо, като даде за пример, че ако една къща струва 20 хил. лв., то застраховката й ще бъде около 40 лв. на година. „Няма изискване от закона имотът да има Акт 16, но това дава гаранция на застрахователите, че обектът е в кондиция. Старите къщи нямат Акт 16, но също могат да бъдат застраховани“, обясни още той. 

Още по темата

Относно последиците от наводненията от последните дни Иванов изрично уточни, че право на обезщетение имат само хората, които са сключили застраховка.

„Принципът за бизнеса и гражданите е различен. За домашно имущество условията са облекчени. Обезщетението, което се полага, се равнява на това, което е увредено. Ако имаме увредени мазета - равностойността на ремонта се изплаща, стига да не надвишава това, което застрахованият си е избрал. Така че, което е увредено - това ще ви бъде платено“, уточни той.

Що се отнася до новия проектозакон, който предвижда Изпълнителната агенция "Борба с градушките" да се трансформира в държавно предприятие, което да акумулира средства от българските граждани, Иванов посочи, че текстовете не са съвсем коректни. „Ако някой вземе пари - ще ги вземе от потребителите на застраховки. Полиците, които ще бъдат засегнати от тази такса, ще повишат цените си“, обясни той. 

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ДПС няма да подкрепи безусловно кабинет на "Има такъв народ"