IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината българи са резервирани към дрехите втора употреба

Покупката на всеки 1 кг. дрехи пести 5,9 кг. въглероден двуокис и 5 448 л. вода, казват специалисти

14:20 | 12.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Половината българи са резервирани към дрехите втора употреба

Около половината българи са купували дрехи втора употреба, но останалата част са все още резервирани към тях, каза Севдалин Спасов, изпълнителен директор и собственик на българската верига магазини за втора употреба Mania, по време на конференцията New Business Ideas, която се проведе в София.

Той цитира различни проучвания, според което между 40 и 48% от българите пазаруват или са пазарували в такива магазини. По-голямата част от анкетираните смятат, че в тях могат да се намерят стоки с по-голямо качество.

За Investor.bg Спасов каза, че понякога дадени стоки в магазините за дрехи втора употреба са по-скъпи от нови стоки, тъй като първите са маркови продукти, предлагани на по-ниски цени.

Веригата е отворила първия си магазин във Варна през 1996 г. През следващия месец ще отвори врати 36-ият й магазин.

Дрехите се внасят от Западна Европа, тук се сортират и се разпределят в различните магазини. Част от тях, които са с по-ниско качество, след това биват изнасяни за трети страни, обясни Спасов.

През 2011 г. внесените дрехи от компанията ще надхвърлят 5 хил. т., в сравнение с 1 950 т. през 2007 г.

Поради динамичния ръст компанията решава, че не може да се справи с темповете на експанзията и през 2008 г. започва да отдава магазините си на франчайз. Днес 64% от магазините й оперират на този принцип, като сред тях са и четири магазина в Румъния.

На въпрос на Investor.bg от компанията отговориха, че през 2012 г. планират да отворят 9 нови магазина, всичките на франчайз. Търсят се и бизнес партньори за някои от съседните страни, като Гърция и Македония. От Гърция специално има голям интерес, тъй като обстановката в момента е подходяща, обясниха от компанията.

Преди кризата Гърция бешеа хайлайфа на Балканите, но сега и тези магазини набират скорост там, казва Спасов.

Според него покупката на дрехи втора употреба има редица предимства, сред които са и екологични фактори. Той цитира данни, според които с покупката на всеки 1 кг. дрехи се спестяват 5,9 кг. въглероден двуокис и 5 448 л. вода.

Наред с това се пестят и голямо количество пестициди, както и детски труд, тъй като често дрехите се шият в страни от третия свят, където компании използват детски труд, за да пестят разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
stanislavr
преди 12 години
Да не говорим, че голяма част от тия вериги са към разни фондации. Събират дрехите на запад, продават ги в Румъния и България основно и парите отиват в Африка. Дали така стимулират нашата умряла икономика? Друг е въпроса колко пари стигат до братя африканци.Да не правим сметка колко вода отива за изпиране от фирмата и крайния купувач, колко дървета отиват за писане на книги и т.н.Що се отнася до предния пост - акумулатора на един Приус обикаля света и то със самолет - цялата полза за екологията се обезмисля. Интересно къде се съхранява или как е унищожен фреона /който май вече не е толкова опасен за озона/ от старите хладилници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Покупката на всеки 1 кг. дрехи пести 5,9 кг. въглероден двуокис и 5 448 л. вода, казват специалисти===============================================================По същата логика моята кола тежаща два тона.....2000 по 5,9.=11800кг в. диоксид.Водата няма да смятаме. Значи, карайте коли втора ръка. Те ще спасят света. Абе аз отдавна подозирах, че за да се произведе нова екологична кола, се изхвърлят повече отрови, отколкото ще се спестят с разните му там усъвършенствания и електроники. Даже има и такава песен...носете си старите дрехи, момчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още