Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Порожанов: Ще настояваме за сближаване на субсидиите в ОСП

Земеделският министър обяви, че директните плащания на площ в България са под средното ниво в ЕС

Порожанов: Ще настояваме за сближаване на субсидиите в ОСП

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов участва в ритуала по зарязване на лозята край село Белоградец. Снимка: БТА

Сближаването на субсидиите в ЕС ще е много щекотлива тема през предстоящите месеци при обсъждане на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. За такова сближаване на субсидите стоим всички новоприети страни, които сме под средните нива и държим те да бъдат балансирани.

Още по темата

Това обяви във Варна министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БТА,  на Шестата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда в курорта "Златни пясъци" и е организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По данни на Европейската комисия плащанията на площ в България са под средното ниво и страната ни ще настоява позицията ѝ за сближаване да бъде взета предвид в дебатите.

Порожанов коментира, че се очаква намаление на бюджета на ОСП, като въпросът е, че "такова ще има, но е отделен въпросът с колко". По думите му обаче заради Brexit и мигрантската вълна има предложения държавите да увеличат вноските си и от 1% от БВП те да се качат до 1,1-1,2%.

“Най-важните по ОСП теми са директните плащания, ще има ли съфинансиране по тях, така че селскостопанската политика на ЕС да е рационална и ефективна не само за сектора, но и за гражданите, обясни министърът. – Сред важните теми са и таванът на плащания, обвързаното производство, развитие на селските райони и зелените плащания.”

Според Порожанов трябва да продължи практиката за подпомагане на селските райони. Той припомни, че предстои всяка държава членка на ЕС да разработи Стратегически план за развитието на тези райони.

“Много е важно новите политики да оставят на държавите възможност да определят приоритетни сектори”, каза още министърът и допълни, че това ще е от полза за тютюнопроизводителите, въпреки че се очакват промени в условията за подпомагане на сектора.

Чеслав Шиекерски, председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент, смята, че селскостопанската политика на ЕС все повече ще зависи от външните условия.

Още по темата

Сред външните фактори, които влияят на европейската обща селскостопанска политика Шиекерски посочи климатичните промени, липсата на стабилни цени на пазара, вносът на продукти от трети страни, различните търговски споразумения, които ЕС сключва.

Като проблем той изтъкна и факта, че масово земеделските производители в Европа са хора на възраст, а основната причина за липсата на интерес у младите към този сектор са доходите.

“Ако след 2020 г. бъдат спрени директните плащания, ситуацията ще се влоши още повече”, е мнението на Шиекерски, който ще настоява ЕС да удължи действието на финансовите инструменти в помощ на селските райони, тъй като те се обезлюдяват. – Има държави, където се наблюдава обратният процес, но те само доказват, че за постигане на по-добри резултати трябват много пари.”

Евродепутътът препоръча ЕС да помисли и за по-сериозна подкрепа на малките и средни производители, но не скри песимизма си, че това ще се случи. По думите му след 2020 г. трябва се продължи и политиката с обезщетенията на производителите, особено при години със слаби реколти.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция Живко Живков съобщи, че от началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо над 4,750 млрд. лева по схемите и мерките на директните плащания.

В Разплащателната агенция за Кампания 2017 г. са внесени 113 682 заявления за компенсаторни плащания, а към момента по 11 от схемите са изплатени общо 785 152 844 лева, което представлява средно 82,58% от бюджета.

От началото на годината е обявен индикативният график за плащанията по останалите схеми и мерки за Кампания 2017 г., като целта му е да ориентира предварително земеделските стопани за предстоящите плащания на субсидии. От март започва и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 г.

До октомври Министерството на земеделието и храните ще подготви проект за единен нормативен акт, който да регламентира поземлените отношения, защото в момента действат няколко закона с противоречиви текстове.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: За да сме амбициозни, е необходим амбициозен бюджет