IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланията на кабинета "Орешарски", които останаха незабравими

Всеки си е свободен електрон - сам си е вожд, сам индианец – така определи ситуацията в поверените й дружества спортният министър Мариана Георгиева

11:10 | 26.12.13 г. 1
Посланията на кабинета "Орешарски", които останаха незабравими

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Много  политически послания не се помнят дълго и може би няма голям смисъл да се помнят, като се има предвид колко от тях се реализират на практика, коментират колегите от Dnes.bg. Други коментари обаче и да искаме, не можем да забравим лесно.

Кабинетът „Орешарски“ бе на власт половината от изтичащата 2013 година, но тя не премина безинтересно в това отношение.

Едни от най-запомнящите се изказвания на премиера Пламен Орешарски са „родени“ от протестите срещу кабинета. „Стремим се да освобождаваме администрацията от политически пристрастни фигури“ – това е репликата, заради която опозицията „скочи“ срещу премиера и настоя прокуратурата да го разследва.

И пак за протестите в интервю за фернското издание Le Monde: „Тези, които сега протестират, поддържат постоянен натиск, подкрепян политически от десните партии. Те няма какво друго да искат, освен моята оставка. Ние следва да запазим хладнокръвие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват да се срещнем. Техните подбудители предпочитат да останат в сянка”.

В кабинета обаче очаквано колегите си „води“ професорът по синтаксис Мариана Георгиева, която наскоро прогнозира, че 2014 година ще бъде „благодатна за масовия спорт”.

Ситуацията в търговските дружества на спортното ведомство тя обрисува така: "Всеки си е свободен електрон - сам си е вожд, сам индианец. Пълен конфиденс са парите на федерациите, няма следа как се дават, за какво става дума, какъв е селективният механизъм. Не съм се запознала с всичките ужаси, защото внимавам да се дозирам. Защото ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа".

Друга „крилата фраза“ по повод наследството дойде от енергийния министър Драгомир Стойнев под заплахата „Булгаргаз“ да спре природния газ на „Топлофикация София” заради дългове. "В момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да осигури стабилност на системата", обясни Стойнев ситуацията в енергетиката като цяло.

„Правим чудеса от храброст, защото нямаме финансови средства“, каза още министърът.

Ето как пък колегата му земеделският министър Димитър Греков ни призова да си купуваме българска риба за Никулден и опроверга твърденията, тиражирани в някои медии напоследък, че предлаганата на пазара риба от български водоеми е с доста съмнително качество.

„Мисля, че българската риба се отглежда при много добри и контролируеми условия, така че не бива да хвърляме петно върху рибопроизводителите. Рибата е биологичен обект, който е изключително податлив на влиянието на пестициди и на замърсяването на водата. Така че не може да се твърди, че нашата риба е опасна".

Още от незабравимите коментари на кабинета „Орешарски”, подбрани от Dnes.bg
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
"Трудно е да се каже, че има управление само с плюсове или само минуси. Емоциите никога не са били добър съветник, емоционалните решения като правило са неустойчиви, а като цяло грешни."Доц. Пламен Орешарски в най-първите дни на мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още