IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пост-COVID програма ще лекува пациенти с усложнения

До края на месеца ще се уточни начинът на финансиране на безплатната програма, каза министърът на здравеопазването

13:22 | 03.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Пост-COVID програма, насочена към пациенти, преболедували коронавирусната инфекция, започва да работи от 8 февруари. Това каза пред журналисти проф. Борис Богов, директор на „Александровска“ болнца, по чиято инициатива е изработена програмата.

„Предвижда се в рамките на програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-задълбочени изследвания, както и възможност за престой в санаториум", обясни проф.Богов.

„Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от програмата“, уточни той, цитиран от БТА.

Програмата е безплатна и прегледите и консултациите ще се извършват след предварително записване. Желаещите да се възползват трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница. 

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация. По думите на проф.Богов не по-малко от 30% от преболедувалите биха имали нужда от престой в болница за рехабилитация.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че целта е чрез програмата да се помогне на преболедувалите пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията. Ще се използват възможностите и на телемедицината, като пациентите в санаториумите да бъдат проследявани от лекарите в „Александровска“ болница, обясни той.

До края на месеца ще се уточни начинът на финансиране на програмата, като е възможно за нея да бъде създадена специална клинична пътека, допълни още министър Ангелов. По думите му другият вариант е да се осигури финансиране чрез специална национална програма. Предстои обсъждане на възможностите за финансиране, Стойността на един леглоден е 85 лв., а курсът на лечение ще бъде 10 дни, поясни здравният министър.

Костадин Ангелов изрази притеснението си от нарастващия брой на диагностицирани случаи с липса на S-антиген, доказано при изследване за коронавирусната инфекция. Всички те се изпращат за повторно изследване. Липсата на този антиген води до подозрение за наличие на новия вариант на вируса от Великобритания.

До момента с новия вариант на вируса са доказани 33 от 48 изследвани проби. „Притеснително е и по-лесното предаване на този вариант на вируса и е възможно заразяването да се разпространява по-бързо“, добави той.

„София е в червената зона отново, но нека това да бъде червена лампа към обществото“, призова министър Ангелов. Всеки ден се следи ситуацията, в София има раздвижване, което се наблюдава от една седмица.

Ангелов подчерта, че целта е запазване на психическото и физическото здраве на хората.

Всички лечебни заведения имат 20 на сто от капацитета си свободни легла, припомни министър Ангелов.

Той не коментира въпроса за по-високата цена на PCR тестовете, извършвани на летището в София и уточни, че Министерството на здравеопазването няма възможност да регулира цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Е,най после се заговори за преболедувалите вируса.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още