Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Потребителското доверие нараства с 3,3 пункта през юли

Хората в градовете очакват влошаване на живота си, а в селата – подобрение, показват данни на НСИ

Потребителското доверие нараства с 3,3 пункта през юли

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През юли 2020 г. общият показател на доверието на потребителите се покачва с 3,3 пункта в сравнение с април, като при населението в градовете увеличението е 2,7 пункта, а при населението в селата – 4,5 пункта. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна в развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца. Очакванията на живеещите в селата са тя да продължи и през следващите дванадесет месеца, за разлика от населението в градовете, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата оценките на населението в селата леко се подобряват, докато мненията на живеещите в градовете са по-резервирани. Същевременно обаче прогнозите за следващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, в резултат на което общият балансов показател намалява с 1,8 пункта, показват още данните.

Според потребителите през последните дванадесет месеца има леко понижение на потребителските цени, като и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, вследствие на което балансовият показател се понижава с 10,9 пункта, отчитат още от НСИ.
Според данните има малко по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите да извършват разходи за „покупка на кола“ през следващите дванадесет месеца.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Отворени са офертите за изграждане на първите 75,6 км от АМ „Русе – В. Търново“