IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие се повишава през февруари

Потребителите изразяват намерение да правят разходи за покупка на кола, жилище и да правят подобрения по домовете си

11:33 | 10.05.16 г.
Потребителското доверие се повишава през февруари

Потребителското доверие се увеличава с 1,8 пункта през февруари спрямо януари, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

При населението в градовете увеличението е 1,6 пункта, а при населението в селата - 2 пункта.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца. Потребителите от градовете очакват това подобрение да продължи и през следващите 12 месеца. Населението в селата обаче е по-негативно настроено.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са леко влошени спрямо предходното наблюдение, посочват от НСИ.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано. Същевременно обаче очакванията за инфлацията са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца очакванията се изместват към запазване или незначително намаление.

Отчита се и подобрение в намеренията на потребителите да правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба – кола, жилище и подобрения в дома, сочат още данните на националната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още