IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за избор на ВНС

Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“

17:10 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ не успяха да съберат необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание.

Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“, предава БГНЕС.

Окончателното решение обаче предстои да бъде взето в пленарната зала.

„Не беше изненада. Колегите, с които управляваме заедно и колегите от опозицията заявиха, че няма да ни подкрепят. Оттук насетне ще видим дебатите в зала“, коментира председателят на комисията Ана Александрова резултатите от гласуването. 

„Начинът, по който го направиха колегите от ГЕРБ, е в противоречие с Конституцията, която предвижда избирателната система за Велико Народно събрание да бъде тази, която се прилага и за обикновено Народно събрание. Нещо, което колегите от ГЕРБ не са съобразили“, аргументира позицията си „против“ Християн Митев от „Обединени патриоти“.

Опозицията пък определи цялата тема като „безотговорен политически финт“.

„Ставаме свидетели на поредния хаотичен законодателен процес, в който вносители от ГЕРБ нито знаят какво искат да постигнат, нито как. ... По отношение на машинното гласуване те твърдо настояват за отстъпление от постигнатото досега. Опитват се да вкарват отново хартията в големите секции. До голяма степен целят обезсмисляне на машинното гласуване“, разкритикува промените Крум Зарков от БСП.

ДПС също се обяви твърдо против предложението на ГЕРБ за избор на ВНС.

Комисията прие предложенията на управляващите за гласуване с машина и бюлетина, като осигуряването на машините ще е отговорност на ЦИК.

Гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните.

Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата мнозинството прехвърли изцяло на ЦИК.

Именно несъгласна с това, в края на август председателят на изборната комисия Стефка Стоева подаде оставка., а парламентът прие процедурните правила за избор на председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още