Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правната комисия в НС одобри промените в ГПК за банките на омбудсмана

Предложенията целят да върнат нарушения баланс между потребители и банки, каза Мая Манолова

Правната комисия в НС одобри промените в ГПК за банките на омбудсмана

Снимка: Pixabay

Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), предложени от омбудсмана Мая Манолова, предава БНР.

Предложенията на обществения защитник са насочени към преодоляване на неравнопоставеността между гражданите и банковите и кредитните институции. 

Още по темата

При представянето на проекта в правната комисия той бе подкрепен от Министерство на правосъдието.

Манолова заяви, че предложенията целят да върнат нарушения баланс между потребители и монополисти и банки.

„Ясно е, че законодателството ни е в полза на силните на деня – монополни дружества, за бързи кредити, събирачи на дългове и банки, от една страна, и българските граждани в качеството им на потребители, от друга“, каза тя.

„Привилегиите на тези субекти се изразяват в облекчената процедура, чрез която те събират своите задължения, която не дава възможност на съда служебно да следи за наличието на неравноправни клаузи. В особено привилегировано положение са банките, които в основа на едностранно изявление и представяне на извлечение от сметки могат автоматично да осъдят длъжника, както и да запорират и започнат разпродажба на цялото му имущество“, обясни омбудсманът.

Подкрепа за нашите усилия е и становището на Европейската комисия, която в края на януари даде двумесечен срок на България да се приведе в съответствие с европейските изисквания, добави Мая Манолова.

Припомняме, че промените в Гражданско-процесуалния кодекс на омбудсмана предвиждат длъжникът да има възможност да спре принудителното изпълнение с обикновено възражение, така че да се мине в процедура, с която да се провери дали наистина той дължи тези пари, както и дали има неравноправни клаузи, които го ощетяват. Едва тогава да се стигне до изпълнението, което иска банката.

С текстовете се предлага в случаите, когато банката иска да издаде заповед за незабавно изпълнение, да предоставя пред съда и договора, въз основа на който предявява това искане и общите условия, за да може съдът да прецени дали то е основателно или не.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро