Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правосъдното министерство ще предложи закриване на спецправосъдието

Служебният министър Янаки Стоилов е поискал и данни за т.нар. "инвестиционно гражданство"

Правосъдното министерство ще предложи закриване на спецправосъдието

Янаки Стоилов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на правосъдието предлага закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, обяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, цитиран от Dnes.bg.

"Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на двете институции. За целта могат да се създадат специализирани отдели в седалищата на апелативните райони, които са пет в страната", каза Стоилов.

Последна инстанция ще бъде Върховният касационен съд, като целта е те да се занимават с престъпленията, които ще попадат в обхвата на специализираното правосъдие, обясни той. За него по този начин ще бъде предотвратена възможността за местно влияние върху магистратите.

Също така Министерството на правосъдието внася в Народното събрание промени в Закона за българското гражданство, с които да се премахнат т. нар. "инвестиционно гражданство", съобщава Bulgaria ON AIR.

"Във връзка с това е изпратено и искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание", добави Стоилов.

Още по темата

Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. законът дори дава възможност за отменяне на гражданство, ако са нарушени изискванията, обяви той.

От думите му стана ясно, че другата промяна е свързана със запазването на работата на държавното предприятие Фонд „Затворено дело“.

"Съгласно приети вече промени то се превръща в административна структура към ГД „Изпълнение на наказанията“. Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и развита, за да бъде дадена заетост на лишените от свобода, да се подобряват битовите условия в затворите и да се подобрява качеството на храна и да се намалява нейната цена.

Ще има възможност, и това е съгласувано с Министерство на финансите, да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект“, посочи той.

Още новини от страната можете да прочетете в Dnes.bg

 

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стефан Янев освободи от длъжност трима зам.-министри