Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предлагат глобите за нарушаване на мерките да паднат от 5000 на 1000 лв.

БСП иска държавата да отпусне по една минимална заплата плюс осигуровките на хората, които са в неплатен отпуск и на сомоосигурявщите се

Предлагат глобите за нарушаване на мерките да паднат от 5000 на 1000 лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правна комисия ще разгледа на второ четене Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в ранния следобяд. Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение са във връзка с неговото удължаване до 13 май.

Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и проължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност.

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение.

Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени.

Текстовете предиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

Между двете четения постъпиха редица предложения по законопроекта, съобщава агенция „Фокус“.

Управляващите са предложили за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. От ГЕРБ искат до отмяна на извънредното положение да не се начислява и дължи държавна субсидия. От партията предлагат още през 2020 г. първата част на държавната субсидия за партиите да се предоставя до 30 юни 2020 г.

Още по темата

ПГ на ГЕРБ са внесли предложение Министерски съвет да може да одобрява допълнителни разходи и трансфери за сметка на икономията на средства само за дейности, свързани с превенция на разпространението на коронавируса, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията.

Управляващите предлагат преразглеждане на промените в Закона за здравето от 13 март 2020 г. Предлага се да се промени размерът на глобата за нарушаване на противоепидемичните мерки. Предложението е тя да бъде от 300 до 1000 лв. В сега действащото законодателство тя е в размер на 5000 лв. Управляващите предлагат при повторно нарушение тя да бъде от 2000 до 5000 лв. Подобно предложение са направили между двете четения и от ПГ на „БСП за България“. От опозицията предлагат наказанията за неспазване на противоепидемичните мерки в Закона за здравето да бъдат не 5000, а от 500 до 1000 лв.

От БСП предлагат на наетите към 13 март на трудов договор в частния сектор лица, които в резултат на ограничителните мерки са в неплатен отпуск, да се предоставят месечни субсидии в размер на минималната работна заплата за страната и дължимите осигурителни вноски чрез НОИ. На самонаетите към 13 март лица, които в резултат на ограничителните мерки не могат да извършват дейността, за която се самоосигуряват, се предоставят месечни субсидии в размер на минималната работна заплата за страната и дължимите осигурителни вноски чрез НОИ. 

Социалистите настояват още лицата, чиято търговска дейност е спряна в резултат на въведените противоепидемични мерки, да не дължат местни данъци и такси за битови отпадъци и за ползване на тротоари, площади и улични платна.

Левицата предлага още търговците, които бракуват хранителни продукти, да се освободят от връщане на подлежащ на възстановяване ДДС в размер до 2000 лв. месечно от търговски обект.

От БСП пресмятат, че отпускането по една минимална заплата плюс осигуровките на хората, които са в неплатен отпуск и на сомоосигурявщите се, ще струва 912 млн. лева. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова по bTV.

"Предлагаме помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите - те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни.

БСП предлага и един трансфер от държавата от общините в размер на 10% от държавната субсидия. Общо всичко ще струва около 1,5 млрд. лева, обобщи Нинова.

Депутатите от БСП няма да подкрепят актуализацията на бюджета на второ четене. Според Нинова промените, предложени от властта, само задълбочават проблемите.

"Нямат план как да излезем от кризата, този бюджет не помага на засегнатите хора. Мярката 60/40 не работи. Всичко е вземайте кредити, но тези кредити трябва да се връщат. Вътре няма нито едно евро от европейските пари, отделени за България, това са почти милиард", каза Коренлия Нинова.

Тя разкритикува и решението на мнозинството извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
ing5rov до: Императорът
преди 1 месец
ами тия дето вече са отнесли плувката ... ?
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Сегашните глоби - някой помни ли да са били ратифицирани от парламента? Аз не помня - зловредният *** ананиев си ги измисли сам !!! Ако съм прав, то значи те са НЕЗАКОННИ !!!

Още от Икономика и политика
Над 73 млн. лева са получили 11 хил. работодатели по мярката 60/40