IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат таван на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители

От гилдията заподозряха, че поправките в ГПК са лобистки и обслужват интереси на определени кредитори

10:00 | 17.02.12 г. 2
Предлагат таван на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители

С промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) да се въведе таван на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители. Това предлага депутатът от ГЕРБ Емил Радев, който съобщи в предаването “Тази сутрин” по bTV, че поправките в текстовете на закона вече са внесени в Народното събрание.

Според Радев таксите, които първоначално се събират от кредитора, накрая се плащат от събраните суми от публичната продан на имуществото на длъжника. По думите му на практика длъжникът плаща и вместо да бъде натоварван с такси, той трябва да получи адекватен срок доброволно да изпълни задължението си.

Възниква обаче основателният въпрос за добросъвестността на длъжниците, тъй като преди да се стигне до съдебно изпълнение има достатъчно възможности за доброволно погасяване на задълженията, коментират запознати.

Радев се позова и на препоръка на Европейския съюз за изпълнението на съдебните решения, според която таксите на съдебните изпълнители трябва да бъдат ясни и предвидими. В момента те са пропорционални на интереса на кредитора и на стойността на имуществото на длъжника, поясни народният представител.

Емил Радев даде като пример нотариусите, които събират такси в точно определени размери. Максималната нотариална такса е 6 хил. лева, припомни депутатът.

На противоположно мнение обаче са от гилдията на частното съдебно изпълнение. Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Валентина Иванова определи поправките в ГПК като лобистки и обслужващи интересите на взискатели, кредитори и длъжници с особено големи размери, които не могат да ги покрият адекватно дори при съдебно изпълнение.



Иванова посочи, че има кредитори, които искат да придобиват имоти на длъжници на безценица без да си плащат таксите за извършената от съдебния изпълнител работа.

Пример в това направление са големите кредитори, получили като обезпечение по отпуснатите от тях средства имоти. Трудната ситуация на жилищния пазар прави продажбата на обезпечението доста трудна, но това не означава, че кредиторът не трябва да заплати съответните такси за извършване на описи и продажби.

Председателят на КЧСИ поясни, че таксите, които частните съдебни изпълнители събират, са два вида – авансови и пропорционални.

“Авансовите такси са прости и взискателят ги плаща при образуване на делото. Ако кредиторът поиска опис, той отново внася авансова такса – 1,5% от интереса или описания имот”, обясни Иванова.

Тя допълни, че дейността на съдебните изпълнители е резултативна. “Едно е да опишеш панелен имот, друго – завод, за който описът продължава дни наред, а публичната продан – години наред”, допълни председателят на камарата на частните съдебни изпълнители.

Валентина Иванова изрази опасение, че предложените от Емил Радев поправки не са съгласувани нито с Министерството на правосъдието, където в момента работна група обсъжда комплексни промени в ГПК, нито с Министерството на финансите. Тя посочи, че за 6 години частните съдебни изпълнители са събрали 2,4 млрд. лева, голяма част от които са публични вземания и са влезли директно в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
paxaH
преди 12 години
Не само вървят към по-добро - направо бягат натам. Процента събираемост е не повече от 10% по данни от предишно интервю с председателя на КЧСИ.За мен няма логика таксите да са спрямо материалния интерес. При описа на един (примерно) апартамент трудът е един и същ, но плащането е спрямо интереса. Ако дължа 20 000 лв. таксата е една, ако дължа 100 000 лв. - друга! И при нотариусите е същата игра...От погледа на лаик сиренето е с фисксирана цена, а не процент от парите в портфейла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jores
преди 12 години
Освен, че са лобистки са и популистки. От както има частно съдебно изпълнение нещата вървят само към по - добро. Нещата ще станат кристално ясни съвсем скоро, кой и за какво се бори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още